Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Ağız Kokusu Birçok Hastalığın Habercisi Olabilir

Ağız Kokusu Birçok Hastalığın Habercisi Olabilir

Ağız kokusu sorunu altında pek çok neden yatabilir. Sinüzit, zatürre, şeker hastalığı, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, reflü, laktoz intoleransı, çeşitli mide hastalıkları, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusu kronik hale geldiği takdirde nedenleri belirlenerek bir an önce tedaviye başlanmalıdır.

Sıklıkla rastlanan ve kişiyi rahatsız eden ağız kokusu, kronik olabilir. Ağız kokusu sorunu yaşayan kişi önce ağız ve diş hastalıkları ile kulak burun boğaz bölümüne başvurmalı, gerekirse göğüs hastalıkları bölümüne de muayene olmalıdır. Sonrasında endoskopi ve ultrasonografi yardımıyla iç organlar tetkik edilmeli ve gerekirse bazı kan tetkikleri ile nefes ölçümleri yapılmalıdır.

Dişlerdeki çürükler ve diş eti hastalıklarının yanı sıra sigara, soğan, sarımsak, baharat, bazı peynirler, asidik içecekler, kahve, alkol nefeste keton kokusuna yol açabilir. Dişlerini düzenli şekilde fırçalamayanlarda, besinlerin diş aralarında kalması sonucu ağızda biriken bakteri ve gıda artıkları ağız kokusuna neden olur. Ayrıca kaşıntı giderici, idrar söktürücü gibi bazı ilaçlar kötü ağız kokusuna sebep olabilir.

Sabahları olan ağız kokusu genellikle karında biriken gaz ve dil sırtında üreyen bakteri kaynaklıdır. Hamilelik döneminde de hormonal değişimler, yetersiz sıvı tüketimi, yeme alışkanlığının değişmesi, bulantı ve kusma sonucu kötü ağız kokusu yaşanabilir.

Burun tıkanıklığı da ağızdan sık nefes almaya bağlı olarak ağız kokusuna neden olabilir.

Dilinizi de Fırçalayın!

Ağız kokusuna engel olmak için ağız hijyenine dikkat edilmeli, ağızdaki protez ve köprüler iyi temizlenmeli ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bol su içilmeli ve şekersiz sakız, tarçın, nane, maydanoz, fesleğen gibi otlar çiğnenerek tüketilmelidir. Ağız kokusuna kullanılan bir ilaç neden oluyorsa doktor ile görüşülerek ilacın kesilmesi veya başka bir ilaçla değiştirilmesi gerekir. Çinko içeren gargaralarının kullanılması ve dilin de fırçalanması faydalı olacaktır.

Ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü nefes kokusuna yol açabilir. Kahve çiğnemek sülfür bileşenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Elma da ağızdaki kötü kokuyu nötralize eder. Ayrıca beyaz un, beyaz şeker, glikoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış gıdaları tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler