Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler B12 ve D Vitamini Eksikliği Unutkanlık ve Bağışıklığa Zarar Veriyor

B12 ve D Vitamini Eksikliği Unutkanlık ve Bağışıklığa Zarar Veriyor

Son dönemlerde sıkça kullanılan ilaçlar ve beslenme alışkanlıkları vücudumuzun B12 ve D vitamini emilimini olumsuz yönde etkiliyor. Hayvansal gıda ürünlerinden elde ettiğimiz B12 vitamini eksikliği, özellikle vegan beslenen insanlarda yaygınlaşıyor. B12 vitaminin eksikliği vücutta kansızlığa sebep olurken kişinin ruh haline de etki ediyor. Depresyon, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma, kemik erimesi gibi semptomlar B12 Vitamini eksikliğinin belirtileri arasında. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği de bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep oluyor ve özellikle kemik yapısının zayıflamasına yol açıyor. Özel Ortadoğu Hastanesi Hematoloji uzmanları B12 ve D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini sizler için anlattı.

İnsanlar yaz aylarında belli ölçülerde rehavete kapılıyor ve sağlığını ihmal etmeye başlıyor. Yaz ayları geldiğinde mevsim sebzeleri ve meyveleriyle beslenmek gerekiyor. Sindirim sistemimizi zorlayacak besinlerden uzak durup hafif yiyeceklere yönelmekte fayda var. Kahvaltıda salatalık, domates ve yeşil biber gibi yiyecekler tercih etmek, diğer öğünlerde de sebze ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Vücudun artan sıvı ihtiyacını da mümkün olduğunca su ile karşılamamız, kafeinli, alkollü, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Kavun ve karpuz gibi yiyecekler sıvı ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılayacaktır.

Vitamin Eksiklikleri Bağışıklığa Zarar Veriyor

Türkiye’de son yıllarda D vitamini eksikliği giderek yaygınlaşıyor. Besinlerden aldığımız ve güneş ışınları sayesinde vitamine dönüştürdüğümüz D vitaminin eksikliği çeşitli sebeplerden ötürü yaygınlaşıyor. Yüksek faktörlü güneş koruyucular, koyu pigmentli ciltler, bağırsaktan emilim kusurları, kışın kapalı ortamlarda daha uzun zaman geçirmek ve daha pek çok etken D vitamini eksikliğine yol açıyor. Zamanının büyük çoğunluğunu evde geçiren kişilerde D vitamini düzeyinin daha düşük olması kaçınılmaz. Yağda çözünen ve vücutta depolanan en önemli vitaminler arasında yer alan D vitamini; bağışıklık sistemi, kas ve kardiyovasküler sistem için güçlendirici bir etkiye sahiptir.

Vegan Bireylerin Artması B12 Eksikliğinin Yaygınlaşmasına Neden Oluyor

Güçlü ve dirençli bir bağışıklık sistemi için B12 Vitamini büyük önem arz ediyor. Son yıllarda kullanım sıklığı artan bazı ilaçlar ve beslenme biçimleri 12 vitamini eksikliğini tetikliyor. Özellikle metformin etken maddeli ilaçlar B12 vitaminin emilimine zarar vermektedir. Daha çok hayvansal kökenli gıdalardan temin ettiğimiz B12 vitamininin eksikliği, vegan beslenme rutininin yaygınlaşması ile birlikte toplumda giderek artmaya başlamıştır. Yorgunluk, çarpıntı, hassasiyet, halsizlik, unutkanlık, öfke, uykusuzluk, kemik erimesi ve depresyon gibi sonuçları beraberinde getiren B12 eksikliğine karşı dikkatli olmak gerekir.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Neler Yapılmalı?

Yaz aylarını olabilecek en iyi şekilde değerlendirerek kış mevsimine güçlü bir bağışıklıkla girmemiz gerekiyor. Bunun için sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini oluşturmak, kaliteli ve düzenli bir uyku alışkanlığı kazanmak, stresten olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Bunun yanı sıra her gün 1,5 - 2 litre su içmek ve sigaradan uzak durmak da bağışıklığınız için atabileceğiniz en doğru adımlar arasında.

Sağlığınızla ilgili ipuçları almaya devam etmek için Özel Ortadoğu Hastanesi blog sayfasını takip edebilirsiniz.