Anasayfa Tıbbi Birimler Beyin ve Sinir Cerrahisi Beyin Ameliyatları
Beyin Ameliyatları

Beyin Ameliyatları

Beyin ameliyatları, operasyonun neden yapıldığına göre farklı şekillerde planlanır. 5 ile 14 saat gibi uzun sürelerde gerçekleşen beyin ameliyatları, sadece uzman beyin cerrahları tarafından yapılabilir.

Beyin ameliyatına girecek olmak hasta ve hasta yakını için duygusal olarak zor bir dönemdir. Hastalar, hastalıkları ve tedavileri hakkında geniş bilgi alarak kaygılarını gidermeye çalışır. Beyin ameliyatına karar veren hasta, hekim seçmekte de kararsız yaşayabilir. Bu süreçte hastaya aile ve yakınlarının destek olması çok önemlidir.

Beyin Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Beyin ameliyatı öncesinde hastaların saçları tamamen kesilir. Hastaya genellikle genel anestezi, bazı durumlarda da lokal anestezi uygulanır. Beyinde hasarın bulunduğu yere ulaşmak için kafatasından yol açılır. Kafatası açılarak gerçekleştirilen “kraniotomi” denilen beyin ameliyatlarında beyindeki hasara ve hasarın bulunduğu bölgeye göre beyne müdahale edilir.

Çeşitli görüntüleme cihazları kullanılarak yapılan kapalı beyin ameliyatlarında bütün işlemler cihaz ekranından takip edilir.

Beyin Ameliyatı Sonrası

Beyin ameliyatları sonrasında hastalar kendilerini rahatsız hissedebilir. Bu rahatsızlığın sebebi, beyindeki tümöre bağlı bir ödem oluşmasından dolayı kafada oluşan ağrılardır. Ancak bu ağrılar, operasyondan birkaç gün sonra azalmaya başlar ve hasta kendini daha rahat ve iyi hisseder.

Beyin ameliyatı sonrasında hastalar baş ağrıları, baş dönmeleri, çift görme sorunları, yorgunluk ve vücudun bazı bölümlerinde hissizlik yaşayabilir. Ayrıca hastanın bazı ilaçlar da kullanması gerekir. Bu ilaçların iştah değişiklikleri ya da uykulu hissetmek gibi yan etkileri olabilir.

Hastanede kalış süresi ameliyata göre değişir. Hasta, hastaneden taburcu olduktan sonra genellikle 2 hafta evde dinlenir. Ameliyattan 2 hafta sonra dikişler alınır, ilk kontrol, birinci ayda yapılır. Sonraki kontroller 3., 6. ve 12. ayda yapılır. Kontrol süreleri ameliyata göre değişebilir.

Ameliyat sonrası protein bakımından zengin bir beslenme gerekir. Doğal, taze ve lif yönünden zengin besinler alınmalı ve bol su içilmelidir.

Ameliyatın ardından ilk birkaç gün ameliyat yerinin ıslanmaması gerekir ancak ameliyat yeri korunarak banyo yapılabilir.

Ameliyattan sonra yara tamamen iyileşinceye kadar sigara içilmemelidir.

Hasta yakınları da bu süreçte hastaya karşı sabırlı olmalı, hastaya destek olmaya çalışmalı ve bu sürecin geçici olduğunun bilincinde olmalıdır. Hastaya ilgi göstermek, ihtiyaçlarını karşılamasında yardımcı olmak ve moral vermek iyileşme sürecini hızlandırır.

Beyin ve Sinir Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beyin ve Sinir Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beyin ve Sinir Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler