Anasayfa Tıbbi Birimler Beslenme ve Diyet Biyoelektriksel Empadans Cihazı ile Vücut Analizi
Biyoelektriksel Empadans Cihazı ile Vücut Analizi

Biyoelektriksel empedans analizi (BIA), tahmini vücut yağını hesaplamak için yapılır. Biyoelektriksel empedans analizinde, kişinin vücudundan çok küçük bir elektrik akımı geçirilir ve monitörler aracılığıyla kişinin vücudundaki toplam vücut suyu ölçülür.

Kişinin yağsız vücut kütlesini hesaplamak amacıyla toplam vücut suyu sayısı kullanılır. Kişinin ağırlığından yağsız vücut kütlesi çıkarıldığında kalan sayı, vücut yağıdır.

Vücut yağ ölçümü ise kişinin toplam vücut kitle indeksi (BMI) olarak tanımlanır. BMI, yağsız kasın vücut yağına oranını ifade eder ve normal BMI 18,5-24,9 arasında kabul edilir. Kişinin BMI'si 18,5'in altındaysa kişi zayıf, 25-29,9 arasındaysa fazla kiloludur. 30 ve daha yüksek BMI ise obeziteyi gösterir.

Yağlı vücut kütlesi, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskine neden olur. Biyoelektrik impedans ile vücuttaki uyumsuz dengeler tespit edilir ve erken müdahale imkânı sağlanır.

Biyoelektriksel Empedans Cihazı ile Vücut Analizi Nasıl Yapılır?

Biyoelektriksel empedans analizi, vücuttan geçen küçük akımın empedansı ölçülmesiyle yapılır. Su, elektriği iletir ve yağsız vücut dokusunda mevcuttur. Vücut yağı ya da yağ dokusu su içermediği için zayıf bir elektrik iletkenidir. Böylece yağsız vücut kütlesi, vücut yağından daha düşük bir empedansa sahip olur. BIA'da kullanılan akımın düzeyi, hissedilmeyecek kadar düşüktür ve insan vücudu için zararlı değildir.

Vücut Kompozisyonu Nedir?

Vücut; vücut yağları ve yağsız kütle olmak üzere iki tür kütleden oluşur.

Vücut yağları; kas dokularında, organların çevresinde ya da deri altında bulunur. Sağlık için esansiyel yağlar gibi kimi yağlara ihtiyaç vardır. Esansiyel yağlar iç organların korunmasına etki eder, enerji için yakıt depolama görevini yapar ve vücut hormonlarını düzenler.

Yağsız kütle ise kemik, su, organ, doku ve kasları içerir.

Sıradan bir tartıda toplam ağırlığın ne kadarının yağ, ne kadarının kas olduğu anlaşılamaz. Vücut kompozisyonu karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon, şeker gibi sağlık sorunları konusunda en iyi göstergedir. Vücut kompozisyonu, yağ kütlesinin yağ dokusuna oranının ölçülmesi anlamına gelir.

Vücuttaki yağ miktarının dağılımı da sağlık açısından öneme sahiptir. Örneğin, karın bölgesinde toplanan yağlar, diğer bölgelere dağılan yağlarla kıyaslandığında kalp sorunlarına ve kansere yakalanma riskini artırır.

Vücut Yağ Kas Oranı Nasıl Ölçülür?

Vücut yağ kas oranı, kişinin sağ el ve sağ ayağına iki elektrot yerleştirilerek ölçülür. Elektrik akımının seviyesi algılanamayacak kadar düşüktür. Kan gibi büyük miktarlarda sıvı ve elektrolit içeren dokuların iletkenliği yüksektir; ancak yağ ve kemiklerde sinyal yavaşlar. BIA, akımın vücuttan ne kadar dirençle geçtiğini tespit eder.

Biyoelektriksel Empedans Cihazı ile Vücut Analizini Herkes Yaptırabilir Mi?

Hamile ve kalp pili olan kişiler dışında herkes rahatlıkla BIA yaptırabilir.

Beslenme ve Diyet Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beslenme ve Diyet Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.