Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Çağın Hastalığı: Dijital Göz Yorgunluğu

Çağın Hastalığı: Dijital Göz Yorgunluğu

Teknolojinin gelişmesiyle insanların ekran başında geçirdiği süre de arttı. Uzun süreli bilgisayar, cep telefonu, tablet, televizyon veya diğer elektronik cihazların kullanımı ‘dijital göz yorgunluğu ve kuruluğuna’ neden oluyor.

Dijital Göz Yorgunluğu Nedir?

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. A.Muttalip Taşkın, tıpta ‘astenopi’ olarak tanımlanan göz yorgunluğunun göz sinirlerinin ve küçük kasların çok fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıktığını ifade ediyor.

7/24 Ekran Başındayız

Günümüzde iletişim aktiviteleri başta olmak üzere birçok sosyal ve kültürel etkinliğin artık ekranlar karşısında yapıldığını hatırlatan Opr. Dr. Taşkın, “Dijital göz yorgunluğu günümüz modern toplumlarında sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Yediden yetmişe her gruptaki insanın uzun süre elektronik cihazları kullanmaları göz yorgunluğu oranını artırıyor. Özellikle pandemi sürecinde eğitim, iş hayatı ve bir takım aktivitelerin önemli ölçüde online platformlara taşınması bu rahatsızlığı daha da büyüttü. Bu konuda büyükler kadar çocuklar da ciddi risk altında... Anne ve babalar bu hususta daha duyarlı olmalı. Erken yaşlarda akıllı telefon, bilgisayar veya tablet gibi cihazlarla tanışıp yoğun olarak ekran ışınlarına maruz kalanlarda ilerde miyopi hastalığına daha sık rastlanıyor.” diyor.

Dijital Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Dijital göz yorgunluğu belirtilerini, “Göz kuruluğu, kızarıklık, yanma hissi, acıma, kaşıntı, sulanma, ışığa karşı hassasiyet, odaklanma zorluğu, bulanık veya çift görme, göz, baş ve boyun ağrısı” olarak sıralayan Opr. Dr. A.Muttalip Taşkın, hastalığın tedavisinde bu duruma neden olabilecek faktörlerin tespit edilerek, ortadan kaldırılması gerektiğini kaydediyor.

Ayrıntılı Göz Muayenesi Gerekiyor

Tedaviye yönelik ilk adımın bir uzmana göz muayenesi olduğunu dile getiren Opr. Dr. A.Muttalip Taşkın, şöyle devam ediyor: “Uzun süreli ekran maruziyeti gözleri yoğun bir şekilde odaklanmaya zorlar. Bu şekilde göz kaslarının yorgun düşer. Ayrıca ekranların yaydığı mavi ışık da gözleri etkiler ve uyku düzenini bozabilir. Muayene aşamasında rahatsızlığı ortaya çıkaran risk faktörleri belirlenir. Kırılma kusuru veya kirpik iltihabı gibi etkenler dijital göz yorgunluğunu tetikleyebilir.”

Dinlenme Aralıkları Verilmeli

Muayenede göz yorgunluğuna neden olan faktörlerin belirlendiğini anlatan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. A.Muttalip Taşkın, tedaviye ilişkin şu bilgileri veriyor: “Göz yorgunluğu tedavisinde diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi kişi yaşam tarzında bası değişiklikler yaparak başlamalı. Bu çerçevede; rahatsızlığı önlemek için düzenli göz dinlenme araları vermek önemlidir. Gün içerisinde sık sık göz dinlendirme egzersizlerine devam edilmelidir. Örneğin; bilgisayar ile çalışanlar her 20 dakikada bir, ekranından 20 metre mesafedeki bir cisme 20 saniye odaklanmaları göz sağlığını olumlu etkiler. Bunun yanı sıra; ekranlardan uzaklaşmak, parlaklığı azaltmak, mavi ışık filtreleri kullanmak ve göz egzersizleri yapmak yararlı olacaktır. Ortam ısısı ve aydınlatması uygun biçimde ayarlanmalıdır. Özellikle klimalı mekânlarda gözlerin kurumasını engellemek için ortam nemlendiriciler tercih edilmelidir. Cihazların ekran parlaklığı gözü yormayacak şekilde düzenlenmelidir. Direkt ya da dijital ekrandan yansıma yoluyla göze çarpan parlak ışıkların oranı azaltılmalıdır. Yansımayı engelleyeni ekran koruyucuları ve antirefle kaplamalı gözlük camlar tercih edilmelidir. Bilgisayar başında oturuş pozisyonuna özen gösterilmedir. Bilgisayara ters bir açıdan bakmak gözleri daha fazla yorar. Gözü direkt etkilemeyen orta parlaklıkta günışığı lambaları kullanılmalıdır.”

Dengeli Beslenme Önemlidir

Bireyin yeterli sıvı almasının, sağlıklı beslenmesinin, kullandığı sistemik ilaçlar ve uyku düzeninin de dijital göz yorgunluğu tedavisinde önemli olduğunun altını çizen Opr. Dr. A.Muttalip Taşkın, önerilerine şöyle devam ediyor: “Kimi hastalara ara mesafe gözlüğü veya bilgisayar gözlüğü reçete edilebilir. Gün içerisinde siyah çay, salatalık, papatya çayı gibi bitkisel ürünlerin tüketimi gözler üzerinde dinlendirici etki oluşturabilir. Uzman tavsiyesiyle alınan göz damlası da rahatsızlığın tedavisini hızlandırabilir.”

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler