Anasayfa Tıbbi Birimler Beslenme ve Diyet Çocuk Beslenmesi
Çocuk Beslenmesi

Çocuk Beslenmesi

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, her yaş döneminde önemlidir; ancak çocuklarda beslenme, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi etkileyeceği için çok daha özen göstermek gerekir. Küçük yaşlardan itibaren evde kazandırılan beslenme alışkanlıkları sayesinde çocuklar daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilir.

Çocuk Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Çocuk beslenmesinde önemli olan çocuğun fazla miktarda yemesi değil, doğru besinler ile sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmesidir. Çocuğun sağlıklı büyümesi ve gelişimi için tüm besin gruplarından yeterince tüketmesi gerekir. Çocuğun öğünlerinde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler ile tahıllardan oluşan 4 temel besin grubunun dengeli şekilde bulunması gerekir. Bu besin grupları çocuklarda sağlıklı beslenme, gelişme ve büyümede etkilidir. Çocuğun düzenli şekilde boyunun uzaması ve kilo artışı; sağlıklı beslendiğine, fiziksel ve zihinsel olarak da gelişip büyüdüğüne işarettir. Bunun kontrolünü yapabilmek için çocuğun boy ve kilo takibi düzenli olarak yapılmalıdır.

Kızartma, makarna gibi besin değeri düşük yiyecekler, kilo artışı sağlasa da gelişimine katkıda bulunmaz.

Çocuğun öğün atlamamasına dikkat etmek gerekir. Özellikle kahvaltı, okul çağındaki çocukların başarısını yükseltir. Kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta ve ceviz, pekmez ve bal tüketmelidir.

Okul çağındaki çocukların beslenme çantasında mutlaka atıştırmalıklar olmalıdır. Atıştırmalık olarak cips gibi sağlıksız yiyecekler yerine kuru meyve, hurma ve kuruyemiş tercih edilmelidir.

Çocuğun meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmesi sağlanmalıdır. Çocuğun yağlı ve tuzlu gıdalardan ve hamur işlerinden uzak durması, sağlıksız kilo almasını engeller.

Haftada bir gün balık yemek, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.

Çocukların yemek saatleri belli olmalı, bu saat geçirilmemelidir. Evde sofra düzeni olmalı ve aile bireyleri yemek masasında bir arada bulunmalıdır. Aksi durum, çocuklarda isteksizliğe sebep olabilir.

Çocuklarda Büyüme Geriliğinin Nedenleri

Eğer çocuk, yetersiz veya yanlış beslenirse yaşıtlarına göre büyümesi geri kalır, boyu uzamaz ve kilo alımı gerçekleşmez.

Sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme, çocuğun fiziksel olarak büyümesini engelleyebileceği gibi, bağışıklık sisteminin de zayıflamasına yol açar. Çocuğun vücudu, yeterli ve dengeli beslenmediği için güçsüz düşer ve sık sık hasta olabilir. Bu nedenle çocuğun gelişimini bir hekimle birlikte takip etmek ve beslenme programını doktorun tavsiyelerine göre hazırlamak faydalı olacaktır.

Beslenme ve Diyet Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beslenme ve Diyet Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler