Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Diyabet Hastaları İçin En Sağlıklı Besinler

Diyabet Hastaları İçin En Sağlıklı Besinler

Ülkemizde ve dünyada en yaygın sağlık sorunlarından biri olan diyabetle mücadelede beslenmenin önemi çok büyük. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi olarak 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabet hastaları için sağlıklı besinleri sizler için derledik.

Kan şekerini meydana getiren esas kaynak, yiyeceklerdir. Bu yüzden diyabet tedavisinin temeli sağlıklı beslenmedir. Kan şekeri üzerinde kontrol sağlayabilmek için sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmamız bir zorunluluktur.

Fermente Gıdalar

Lahana turşusu, yoğurt ve kefir gibi fermente gıdaların vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyan iyi mikroorganizmalara sahip olduğu biliniyor. Özellikle bağırsaklarımızda bulunan mikrobiyal çeşitliliği arttırabilmek adına, probiyotik bakımından zengin gıdalar tüketmemiz gerekiyor. Bu gıdalar, sindirim sistemimizi destekliyor, bağışıklığımızı güçlendiriyor ve en önemlisi şeker dengemize katkıda bulunuyor.

Kuruyemiş ve Tohumlar

Ay çekirdeği, badem, Antep fıstığı ve fındık benzeri kuruyemişler birçok vitamin açısından son derece mükemmel kaynaklardır. Bununla birlikte sağlıklı, dengeli yağlar, protein ve kan şekeri düzeylerini yönetmemizi sağlayan lifler barındırır.

Çaylar

Zencefil ve tarçın kan şekeri seviyelerini düşüren maddelerdir. Bu yüzden zencefil ve tarçın çayları tüketmekte fayda vardır. Bununla birlikte tarçını toz olarak meyvelerin ve tatlıların üzerinde tüketmek, kişinin ani şeker yükselmelerini de engelleyecektir.

Baklagiller

Bezelye, mercimek ve fasulye benzeri baklagillerin diyabet hastalığı ile savaşan kişiler için çok sayıda önemli faydası vardır. Kan şekeri düzeyinde bir artış yaşanmadan, sürekli bir enerji kaynağı sağlayan lifler bakımından zengindir. Özellikle çinko, diyabet hastalarında glisemik kontrolün iyileşmesine katkı sağlar.

Sağlıklı Karbonhidratlar

Gıdalarla birlikte vücudumuza aldığımız karbonhidratlar yakılarak glukoza dönüştürülür. Ancak kompleks karbonhidratların yakılması daha uzun bir sürede ancak gerçekleştirilebilir. Yani basit karbonhidratların sebep olduğu ani kan şekeri yükselmeleri ve aşırı şekilde insülin salgılanmasına yol açmaz. Sağlıklı karbonhidratlar uzun süre tokluk hissi verirler. Bu nedenle makarna, pirinç, mısır, şekerli yiyecekler ve beyaz ekmek yerine, tam tahıl, kuru baklagil, sebze ve meyve tüketmek gerekir.

D Vitamini

Son yıllarda yapılan çalışmalar vücutta D vitamini eksikliğinin diyabete neden olabileceğini ortaya koyuyor. Güneş, yağlı balıklar, yumurta ve kırmızı et, D vitamini alabileceğimiz kaynaklar.

Yağ Asitleri

Vücudun enfeksiyonlarla olan mücadelesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yağ asidi tipi çok büyük önem arz ediyor. Yeteri miktarda Omega-3 yağ asitlerini alarak diyabetik hastaları hem bakteriyel hem de viral enfeksiyonlardan korumak mümkün.

C Vitamini

Diyabet hastalarında diğer insanlara göre C vitamini eksikliğinin daha sık gözlendiğine dair bazı bulgular mevcuttur. Bu yüzden kivi, turunçgil ve yeşil biber gibi C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek faydalıdır. Her ne kadar günlük C vitamini ihtiyacını gıdalarla karşılamak mümkün olsa da hastalık döneminde doktor tavsiyesi ile C vitamini takviyeleri kullanmak gerekecektir.

Çinko

Çinko hem bağışıklık sistemini desteklemekte hem de enfeksiyonlarla mücadelede etkili rol üstlenmektedir. Aynı zamanda insülin salgılamasını da düzenleyen çinko diyabet hastalarında şeker dengesinin sağlanmasına katkı sağlar. Badem, kabak çekirdeği, Antep fıstığı ve yer fıstığı gibi kuru yemişlerde yeterli miktarda bulunan çinko hastalık evresinde doktor tarafından tavsiye edilirse ek takviye olarak da alınabilir.

Su

Günlük olarak yeteri miktarda su tüketilmediği taktirde kan dolaşımındaki glukoz, daha konsantre bir hale gelir. Susuz kalmak kan şekerini de etkileyecektir. Bu yüzden yetişkin bireylerde ortalama 2-3 litre kadar su tüketilmesi gerekir. Yetişkin bir insanın gün içerisinde en az sekiz bardak su tüketmesi önemlidir.

Diyabet Hastalarına 2 Önemli Tavsiye

Fiziksel Aktivite

Düzenli egzersiz yapmak tip 2 diyabet hastalarında kardiyovasküler risk etkenlerini azaltırken aynı zamanda kan şekerinin kontrolüne de katkı sağlayacaktır. Kişinin kilo kaybetmesine ve genel sağlığının iyileşmesine neden olur. Haftalık 150 dakikadan az olmayan egzersizler insülin direnci açısından büyük önem taşır. 150 dakikalık süreyi üç güne bölerek uygulayabilirsiniz. Birçok veri haftada üç günden az yapılan sporun, hiç spor yapılmaması ile arasında bir fark olmadığını göstermektedir.

Stres Yönetimi

Şeker hastalığı ile mücadele eden çok sayıda hasta için stres, kan şekeri seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Diyabet hastası olmanın kendisi bile yeterince büyük bir stres kaynağı iken, anksiyete ve depresyon riski olayı daha da kötü bir noktaya getiriyor.

Kişi stresini nasıl yöneteceğini, strese nasıl tepki vereceğini ve nasıl gevşeyeceğini öğrenmelidir. Yaşamdan keyif aldığı anların sayısını arttırmalı, kendisinde stres yaratan durumları tespit ederek bunlardan kaçınmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler