Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Doğru Tedavi Yöntemleriyle Nasırdan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Doğru Tedavi Yöntemleriyle Nasırdan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

"Bir kimsenin çıkarını engellemek” anlamına gelen “nasırına basmak” deyimi toplumda sıklıkla kullanılır. Peki, nasır nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Doğal yöntemlerle müdahale edilebilir mi? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi nasır ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için cevapladı.

Nasır Nedir?

Toplumda yaygın olarak rastlanılan; el ve ayaklarda yoğun basınç ile sürtünmeye bağlı olarak deri yüzeyinin kalınlaşması olarak tanımlanan nasır, tedavi edilmediğinde zamanla ciddi problemlere neden olabilir.

Nasır En Çok Nerelerde Görülür?

Nasırlar genel olarak parmak üstleri veya araları, ayak tabanı, topuk altı ile topuk arkasında meydana gelebilir. Ayak tabanı yüksek olan bireylerde de nasır görülme riski görülebilir.

Nasırın Nedenleri Nelerdir?

  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Kiloların ayaklara baskısı
  • Hatalı ayakkabı tercihleri
  • Çok fazla yürüyüş yapmak
  • Bazı spor aktiviteleri
  • Yoğun kemikli ayaklar
  • Ayakta kalmayı gerektiren meslekler

Nasırın Belirtileri Nelerdir?

  • Derinin sertleşmesi veya kalınlaşması
  • Kalınlaşan bölgenin ağrıya neden olması
  • Yumru haline gelen deride renk değişikliği
  • Ayak parmakları arasında hassaslaşma
  • Topukta veya ayağın yere temas eden diğer kısımlarında katmanlaşma

Nasır Nasıl Tedavi Edilebilir?

Nasır tedavisinde; gece ve gündüz nemlendirici kremler kullanılabilir. Nasırın büyüklüğüne göre bantlar ve yakılar da tedavide birer seçenektir. Bu yöntemle sertleşen nasır dokusu yumuşayıp ufalanabilir veya ponza taşıyla soyulması sağlanabilir. Ancak uzmanlar, nasır bantları ve yakıların nasırın çevresindeki sağlıklı dokulara zarar verebileceğine de dikkat çekiyor. Bu uygulamanın özellikle şeker hastalarında yaralanmalara sebep olabileceği ifade ediliyor.

Dondurma ya da nasırın mekanik olarak çıkarılması gibi yöntemlere başvurulabilir. Nasır tedavisinde ilaçların hekimin önerdiği biçimde kullanılması önemlidir. Ağrılı ve enfeksiyonlu nasır problemlerinde de yine bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Doğru ve Kalıcı Tedavi

Yürürken basmada sorun oluşturan veya kalça ve omurgaların olumsuz etkilendiği durumlarda uzman önerisiyle ameliyat tavsiyesi gündeme gelebilir. Unutulmamalı ki nasırı oluşturan koşullar ortadan kalmadığı sürece bu sorun tekrarlanabilir. Doğru ve kalıcı tedavi metodu ile ancak nasır oluşumunun önüne geçilebilir. Nasırdan korunmak için özellikle ayak bakımının yanı sıra ayakkabı, çorap ve terlik seçiminde dikkatli davranmalıyız.

Doğal Yöntemler Kullanılabilir

Bireyin yaşam konforunu olumsuz etkileyen el ve ayaklardaki nasırlardan kurtulmak için “doğal yöntemler” de alternatif tedavi olabilir. İşte evde kolaylıkla yapabilecek nasıra iyi gelen bazı yöntemler…

Ilık Su: Nasırlı alan ılık suda 10-15 dakika bekletilerek yumuşatılıp temizliği sağlanabilir.

Hafif Ovuşturma: Ilık suda yumuşayan nasırlı bölge nazik şekilde ovuşturulup, ponza taşı ile ölü deriler yerinden çıkarılabilir.

Nemlendirme: Ölü deriler nasırlı alandan ayıklandıktan sonra nemlendirme işlemi yapılır, Böyle nasır dokusu yumuşatılır.

Nasır Törpüsü: Nasırlı bölgeyi törpülemek deri üzerindeki kalın tabaka inceltilerek, zamanla yok edilebilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler