Anasayfa Tıbbi Birimler Kardiyoloji Efor Testi (Treadmill)
Efor Testi (Treadmill)

Efor Testi (Treadmill)

Efor Testi Nedir?

Efor testi, kalp ve damar hastalıklarına ilişkin teşhis koymada ve hastalığın takibinde yaygın şekilde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Efor testi sırasında hastaya bazı kriterlere göre egzersizler yaptırılır. Bu egzersizler sırasında kalbin iş yükü arttırılır ve bu yüklenmeye karşı kalp kasının beslenmesinde yetersizliğe neden olacak herhangi bir kalp damar hastalığının olup olmadığı analiz edilir.

Efor Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kardiyoloji kliniklerinde uygulanan efor testinin yapıldığı durumlar şu şekildedir:

  • Kişinin hissettiği göğüs ağrılarının, herhangi bir kalp hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılması,
  • Belirti göstermeyen koroner arter hastalıklarının teşhis edilmesi,
  • Kişinin gösterdiği eforla, kalp ritim bozukluğunun ilişkisinin araştırılması,
  • Koroner bypass ameliyatı geçirenlerde ve kalp damarlarına stent uygulaması gerçekleştiren hastalarda kontrol amacıyla,
  • Kardiyolojik açıdan yüksek risk taşıyan kişilerin değerlendirilmesinde,
  • Kişinin efor kapasitesinin ölçülmesinde,
  • Hipertansiyon hastalarında, efor ve kan basıncının seyrinin takip edilmesinde efor testinden faydalanılmaktadır.

Uygulanması son derece kolay ve risksiz olan efor testi, hem çok sayıda veri sağlar hem de düşük maliyetli bir tetkiktir. Efor testleri, kardiyoloji kliniklerinde, kardiyoloji uzmanı ve deneyimli sağlık personelleri gözetiminde gerçekleştirilir.

Efor Testi Nasıl Yapılır?

Efor testi gerçekleştirilmeden önce hastanın bir doktor tarafından detaylı şekilde muayene edilmesi ve bilhassa istirahat halindeki EKG’lerinin değerlendirilmesi gerekir. Zira EKG değişikliği bulunan hastalarda, test her zaman için doğru şekilde yorumlanamayabilir. Bu gibi durumlarda hastalar, kendileri için daha uygun niteliklere sahip, başka tetkiklere yönlendirilirler.

Eforlu EKG, muhakkak uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Zira sağlıklı bireylerde de egzersizle gerçekleştirilen EKG testinde, bazı dalga değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Eforlu EKG gerçekleştirildiği sırada, değerlendirmeleri yapan kişinin uzman bir hekim olması büyük önem taşır.

Test sırasında kişiler, yürüyen bir bant üzerinde, yavaş başlamak koşuluyla her 3 dakikada bir hız ve eğim artacak şekilde yürütülmektedir. Bu esnada devamlı olarak EKG takibi, kayıtları ve belli aralıklarla kan basıncı ölçümü gerçekleştirilir. EKG dalgalarında yaşanan değişiklikler veya hastanın klinik bulguları kimi zaman testi durdurmayı gerektirebilir.

Efor Testi Hangi Durumlarda Risklidir?

Efor testi, ileri seviyede aort kapak darlığı bulunan kişilerde, ciddi seviyede kalp kası hastalıkları yaşayan bireylerde, konjestif kalp yetmezliği yaşayanlarda, ileri düzeyde kalp ritim bozukluğu yaşayanlarda, hipertansiyonu olan bireylerde ve kalp zarında iltihap bulunan kişilerde riskli sonuçlar doğurabilir.

Efor Testinden Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Kişinin efor testinin 2-3 saat kadar öncesinde, hafif bir şeyler yemesi gerekir.
  • Rahat ve spor kıyafetler giyilmesi,
  • Kadın hastaların 2 parçadan oluşan kıyafetler giymesi,
  • EKG sonucunun yanınızda olması,
  • Eğer hipertansiyon şikayetiniz varsa, tansiyon düşürücü ilaçlarınızı almanız,
  • Erkek hastaların göğüs bölgesini tıraş etmesi,
  • Eğer kalp ritminizi etki altına alan ilaçlar kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuza danışarak bu ilaçların kesilmesi ya da azaltılması gerekir.
Kardiyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kardiyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler