Anasayfa Tıbbi Birimler Gastroenteroloji Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi)
Endoskopik Biyopsi

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi)

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Nedir, Nasıl Yapılır?

Gastrit, ülser ya da mide kanseri benzeri rahatsızlıklarda tanı koymak için başvurulan Endoskopik Biyopsi, mideden doku alıp inceleme işlemidir. Biyopsi ile mide dokusundan alınan örnek, laboratuvarda incelemeye tabi tutularak mide hücrelerindeki zararlı bakterilerin varlığı tespit edilebilir ve yaşanan değişimler gözlenebilir. Bu tahlillerle birlikte bakterilerin mide dokusunda herhangi bir büyüme eğilimi gerçekleştirip gerçekleştirmediği saptanabilir. Anormal olarak değerlendirilebilecek bir sonuç kişinin bakteriyel bir enfeksiyon, mide kanseri veya iflamasyonu olup olmadığını bize gösterir. Normal sonuçlarda ise acil bir problem olmadığını anlayabiliriz.

Endoskopik Biyopsi Neden Yapılır?

Doktor mide biyopsisini kişinin kilo kaybı yaşadığı, karın ağrısı hissettiği veya dışkısında değişikliler gözlendiği durumlarda bu sonuçların altında yatan nedeni tespit etmek için ister.

Endoskopik biyopsi esnasında doktor mideden doku örneği alır ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını tespit eder. Çoğunlukla mide ülserleri ve sindirim sorunlarının ortak nedeni olan helikobakter pylori aranır. Bununla birlikte kanser için de dokular test edilebilir.

Fiziksel muayeneden, kan veya nefes testlerinden sonra halen daha midedeki sorunların kaynağı tespit edilememişse doktorunuz endoskopik biyopsiye başvuracaktır.

Kimlerden Endoskopik Biyopsi İstenir?

  • İştahsızlık sorunu yaşayan hastalar
  • Kusma şikâyeti olanlar
  • Beklemedikleri halde kilo kaybedenler
  • Siyah dışkı
  • Mide bulantısı şikâyeti yaşayanlar
  • Midelerinde ağrı ve rahatsızlık hissedenler için endoskopik biyopsi istenebilir.

Endoskopik Biyopsi Nasıl Yapılır?

Uç kısmında ışık ve kamera yer alan ince ve esnek bir tüpün endoskopi yöntemi ile mideye hatta kimi durumlarda onikiparmak bağırsağına yerleştirilmesi şeklinde uygulanır. Endoskoba bağlı aparatlar üst ince bağırsak veya mideden küçük bir doku örneği alır ve bu örnek incelemeye gönderilir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Öncesinde Yapılması Gerekenler

Endoskopik mide biyopsisinden önce doktorunuzun size verdiği talimatları uygulamanız gerekir. Çoğunlukla tahlil öncesinde 12 saatlik bir süreçte yemek yemekten ve bir şeyler içmekten kaçınılması gerekir. Uygulamadan önce doktorunuzu kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirmeniz gerekir. Zira kan sulandırıcı ilaçlar bırakılmalıdır fakat bunu doktora danışmadan yapamazsınız.

Endoskopik Biyopsi Sonrasında İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Endoskopik mide biyopsisinin ardından iyileşme süreci son derece hızlıdır. Çoğu vakada kişi aynı gün evine döner. Uygulama sonrasında yemek borusu ve mideye pompalanan havadan ötürü şişkinlik veya gaz şikâyeti yaşanabilir. Ancak bu şikâyetler kısa süre içerisinde son bulur. Hasta boğazında hafif bir ağrı hissedebilir. Kimi zamansa kısa süre için kusma hissi kendisini gösterir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Genellikle 2-4 gün içerisinde sonuçlar elde edilir. Fakat doktor daha detaylı testlere gereksinim duyuyorsa kesin sonuçların elde edilmesi 7-10 gün arasında bir zaman alabilir. Sonuçlar içerisinde;

  • Hücrelerde hasar
  • Gastrit veya ülser
  • Mide kanseri
  • Enfeksiyon belirtileri

Vb. unsurlar yer almıyorsa sonuçlarınız normal demektir.

Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Riskli Bir İşlem Midir?

Pek çok insanda hiçbir yan etki gözlenmez. Çok nadiren bir hasta prosedürün ardından beklenmeyen yan etkiler yaşar. Bu durumda hastanın geç kalmadan doktoruna başvurması gerekir. Doku parçası alındığı için az miktarda bir kanama normal kabul edilir. Bunun dışında nadiren de olsa hastanın midesinde, yemek borusunda veya bağırsağında tahriş yaşanabilir.

Gastroenteroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Gastroenteroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Gastroenteroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler