Anasayfa Tıbbi Birimler Gastroenteroloji Endoskopik Tanı ve Tedavi Ünitesi
Endoskopik Tanı ve Tedavi Ünitesi

Endoskopik Tanı ve Tedavi Ünitesi

Endoskopik Tanı ve Tedavi Ünitesi özellikle sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesinde, tanı, takip ve tedavisinde önemli rol oynuyor. Yaklaşık 40 yıldır tıp dünyasında kullanılan bu teknoloji erken teşhis ve zamanında müdahale için hekimlere büyük avantaj sağlıyor. Teknolojik gelişmeler her geçen gün endoskopi için kullanılan cihazların çeşitliliğini ve kalitesini arttırmakta. Özel Ortadoğu Hastanesi’nde gastroenterologlar tarafından uygulanan bu tanı ve tedavi metodunu gelin birlikte inceleyelim.

İÇİNDEKİLER

Endoskopi Nedir?

Uç kısmında ışıklı ve küçük bir kameranın yer aldığı endoskopi cihazı hastanın mide, onikiparmak bağırsağı, yemek borusu, kalın bağırsak gibi organlarını kaplayan gastrointestinal sistemin derinlemesine incelenebilmesini sağlar. Bu işleme endoskopi adı verilir. Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların altında yatan faktörün tespit edilmesi açısından son derece güvenilir ve etkin bir yöntemdir. Hastalığın teşhis edilmesi sürecinde kullanılabileceği gibi mide kanaması ve midede bulunan poliplerin alınmasında yani tedavi maksadıyla da kullanılmaktadır. Endoskopi işlemi esnasında herhangi bir tümör oluşumu tespit edilirse kesin tanının konulabilmesi ve bakterinin varlığının araştırılabilmesi için biyopsi alınabilir. Endoskopi, gastroskopi ve kolonoskopi olarak iki ana sınıfa ayrılır. Gastroskopi uygulamasında onikiparmak bağırsağı ve mide gözlemlenirken, kolonoskopi uygulamasında ise kalın bağırsak incelenir.

Endoskopi Kimlere Uygulanır?

  • Yutma sırasında güçlük çeken, reflü, inatçı bulantı, ateş, mide ekşimesi, göğüste yanma ve halsizlik gibi şikâyetleri bulunan kişilere,
  • Ağızdan kahverengi kusma ya da kırmızı kan gelmesi gibi şikâyetleri bulunanlara,
  • Mide ağrısı ve kansızlık gibi problemler yaşayanlara,
  • Nedeni bilinmeksizin kilo kaybedenler ve mide cerrahisi geçiren hastalara,
  • Midelerine bağlanan hortum ile beslenmesi gereken hastalara mide kateteri yerleştirebilmek için,
  • Uzun süre kabızlık sorunu yaşayan veya siyah dışkılama gözlenen, ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalara,
  • Bağırsak duvarında olası tümör, polip, divertikül ve damarsal patolojiler gibi anormalliklerin tespit edilmesi için,
  • Makatta kanama problemi yaşayanlara, chrons hastalarına ve ülseratif kolit hastalarına,
  • Bazı tetkiklerin ardından şüpheli lezyonlar tespit edilen hastalardan parça alınması için endoskopi uygulamasına başvurulur.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopi uygulaması kamuoyunda da sıkça merak edilen bir konudur. “Uyutmadan endoskopi nasıl yapılır?”, “Endoskopide parça alınması ne anlama gelir?”, “Endoskopi sonrası şikâyetler nelerdir?” vb. sorular her gün sıkça soruluyor. Evrensel kalitede bir sağlık hizmeti sunan Özel Ortadoğu Hastanesi tüm bu soruları sizler için yanıtladı.

Endoskopi cihazının kendine ait bir kamerası ve özel ışık kaynağı bulunmaktadır. 8,10 milimetre kalınlığında ve bükülebilir bir boru ile uygulanan endoskopi işlemi, sindirim sistemini meydana getiren organların detaylı şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Borunun üzerinde bulunan kamera ile elde ettiğimiz görüntüler ekrana yansıtılarak doktorun organların iç yüzeylerini değerlendirebilmesi sağlanır. Uygulama esnasında hastanın oksijen seviyesi ve banız durumu gözlem altında tutulur. Doktorunuz gerekli görürse kesin tanı koyabilmek için parça alabilir. Bununla birlikte bir kanama tespit ederse bunu durdurabilir veya polipleri çıkartabilir. Üst sindirim sistemi organlarının görüntülenmesine olanak sağlayan gastroskopi uygulaması 3-5 dakika sürerken kalın bağırsağı izlememizi sağlayan kolonoskopi işlemi 15-20 dakikalık bir zaman almaktadır. Gastroskopi uygulaması öncesinde hastaların 6 saat süresince bir şey yememeleri gerekmektedir. Kolonoskopi uygulamasından önce ise kişinin iki gün öncesinden kendisine verilen ilaçlarla bağırsak temizliği yapması gerekir. Hasta için acısız ve ağrısız bir işlem olan endoskopinin uygulaması sırasında hastaya hafif uyku yapıcı ilaçlar verilmektedir.

Endoskopinin sonrasında hastalar herhangi bir sorun yaşamazlar. Fakat ender de olsa bazı hastalar birkaç gün boğazlarında bir ağrı hissedebilirler. Yahut da verilen sakinleştirici ilaçların etkisiyle kendilerini hafif uykulu veya yorgun hissedebilirler. Ancak endoskopinin ardından geçen 48 saatlik süre ile birlikte karın ağrısı, solunum zorluğu, ağızdan kan gelmesi, ateş veya kusma gibi sorunlar yaşanıyorsa geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır.

Gastroenteroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Gastroenteroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Gastroenteroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler