Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Nedir?

Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Nedir?

Halk arasında 'zehirli guatr' olarak da bilinen graves hastalığı (hipertiroidizm), toplumda yaygın olarak rastlanan tiroid bezi hastalıkları arasında yer alıyor. Tiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak vücutta aşırı miktarda hormon üretilir. Tiroit hormon değerlerindeki yükselme sonucu oluşan hipertiroidizm tablosu, otoimmün (bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırması) bir hastalıktır.

Zehirli Guatr Belirtileri Nelerdir?

Sinir sistemi fonksiyonundan beyin gelişimine, metabolizma hızının yükselmesinden, zihinsel ve fiziksel değişikliklere kadar pek çok farklı alanda etkileri hissedilen hipertiroidizmin sık görülen belirtileri şunlardır:

Yorgunluk, kilo kaybı, terleme, çarpıntı, adet düzensizliği, ellerde titreme, anksiyete, nemli cilt, huzursuzluk, sinirlilik, ishal, kısırlık, sıcağa karşı hassasiyet, guatr, cinsel istekte azalma, bağırsak hareketlerinde sıklaşma, gözlerde dışa doğru çıkma, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kızarıklık, kalp atışında hızlanma, uyku bozuklukları.

Graves Oftalmopatisi Nedir?

Zehirli guatra bağlı olarak gelişen bir göz rahatsızlığı olan “graves oftalmopatisi”, graves hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda rastlanır. Gözün arka bölümünde yer alan kas ve diğer dokularda birtakım karbonhidratların birikmesiyle meydana gelen graves oftalmopatisi, hipertiroidizm ile aynı anda görülebileceği gibi daha sonraki aylarda da ortaya çıkabilir. Tam nedeni bilinmeyen bu durumun tiroit fonksiyonlarını bozan TRAb adlı antikorların göz çevresinde yol açtığı değişimden kaynaklandığı düşünülüyor.

Graves Oftalmopatisi Semptomları

Graves oftalmopatisi semptomları şu şekildedir: Gözlerin dışarı doğru çıkması, görme kaybı, çift görme, ışığa karşı duyarlılık, gözlerde kumlanma, kızarıklık, iltihaplanma, basınç ve ağrı, göz kapaklarında şişme ya da çekilme.

Öte yandan graves hastalığının ender rastlanılan bir bulgusu olan “graves dermopatisi”, öncelikle topuk ve baldır bölgesi olmak üzere deride kızarıklık ve kalınlaşma şeklinde kendisini hissettirebilir.

Graves Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle 40 yaş altı kadınlarda görülen zehirli guatr hastalığının tedavisinde üç farklı yönteme başvurulabilir:

  • Radyoaktif iyod uygulanması,
  • Tiroid hormonunu baskılayan ilaçların kullanılması,
  • Tiroid bezinin cerrahi metotlarla alınması.

Bu tedavi biçimlerinden hangisinin tercih edileceği hastalığın derecesine göre değişebilir. Uygun tedavi şekli hasta üzerinden yapılan tetkikler doğrultusunda endokrinoloji uzmanı ya da endokrin cerrah tarafından belirlenir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler