Bel fıtığı ve tedavi yöntemleri

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanımız Prof. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, bel fıtığının tedavi yöntemlerini sizler için kaleme aldı.

Bel fıtığın belirtileri, fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer diskteki kabarıklık hafifse hastaya ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların verilmesi, ağırlık kaldırmaması, belini zorlayacak hareketlerden kaçınması, bel kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapması, ortopedik yatak kullanması önerilir.

Diskteki kabarıklık belirginse (protruzyon safhası) ve sinir köküne de bası yapmışsa hasta; belinden bacağına yayılan, öksürmek, hapşırmak ve ıkınmak gibi bazı hareketlerle şiddetlenen ağrıdan şikayet edecektir.

Sıkışma daha ileri safhada ve sinir kökü uzun süre basıya maruz kalmış ise siyatik sinirin hareketleri sağlayan liflerİ zarar görmüş olacağından ayağın yukarıya veya aşağıya doğru hareketlerinde kuvvet azalması ve güçsüzlük de ortaya çıkacak ve cerrahi müdahale kaçınılmaz olacaktır.

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi'nde başarıyla gerçekleştirdiğimiz, bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi metoduyla hastalar ameliyat olduktan altı saat sonra ayağa kalkıp yürümekte ve bir gece hastanede yattıktan sonra evlerine gidebilmektedir. Mikrodiskektomi sayesinde sadece bir buçuk-iki santimlik bir kesi yapılmakta ve ameliyat sonrası cilt yüzeyine dikiş konmamaktadır. Ameliyatın gelişmiş mikroskoplar altında yapılması ameliyat bölgesindeki sinirlerin 25 veya 40 büyütmeyle daha net görülmesini sağlamakta ve böylece sinirlere hasar verme riskini sıfıra indirmektedir.