Anasayfa Medya Duyurular Süt ve Obezite ilişkisi

Süt ve Obezite İlişkisi

Obezite;bilindiği üzere sekonder olarak hipertansiyon, hiperlipidemi ve tıp 2 diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabildiği için tüm dünyada kronik bir sorun haline gelmektedir.Obezite tedavisinin hedefi adipoz dokuyu azaltmak olduğu için, süt ve ürünlerinin tüketimi ile alınan kalsiyum, yağ ve protein özgün olarak önem kazanmaktadır.Kalsiyum desteği verilerek yapılan çalışmalarda kilo kaybının etkin olduğu gösterilmiştir. Fizyolojik mekanizması ise iki şekilde açıklanır:

  • Diyet kalsiyumu yağ ile sabun oluşturarak lipit sindirimi sırasında oluşan yağ asitlerinin emilimini etkilemektedir.
  • Diyet kalsiyumu safra asitlerini bağlayarak sindirilen yağ miktarını azaltarak enerji alımını dolaylı olarak azaltmaktadır.

Ayrıca yapılan yeni bir çalışmada;hücre içi kalsiyum konsantrasyonu artışının yağ asit sentaz aktivitesini uyardığı ve kalsiyum bağımlı mekanizma ile adipositlerde lipolizi baskıladığı gösterilmiştir.Kalsiyum alımını artırmak, kalsitrofik hormonları baskılayarak intrasellüler kalsiyum konsantrasyonu ile adipozit deposunu azaltmaktadır.Son olarak;

Günlük ortalama 2 gram kalsiyumun bireylerde , 0.55 kg/ gün ağırlık kaybı olduğunu çalışmalar desteklemektedir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Duyurular
Online İşlemler