Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Hastalıklarınız ‘Magnezyum Eksikliğinden’ Olabilir!

Hastalıklarınız ‘Magnezyum Eksikliğinden’ Olabilir!

İnsan vücudu için vazgeçilmez bir mineral olan magnezyum; sinir fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenlenmesi, kasların çalışması ve enerji üretimini düzenlemesine yardımcı olur. Vücutta en bol bulunan minerallerden biri olan magnezyum insan sağlığı için yararlı çok sayıda metabolik reaksiyonda rol alır.

Yeterli Miktarda Alınmalı

Magnezyum eksikliği kişilerde kalp ve solunum rahatsızlıkları, astım, kas zayıflığı, migren, hipertansiyon, yorgunluk, kemik erimesi (osteoporoz) ve yüksek kan basıncı, tip 2 diyabet, hipoglisemi, depresyon gibi birçok riskler oluşturabilir. Vücut bu hayati minerali kendi başına üretmediği için gıdalar veya takviyeler aracılığıyla alınması gerekir. Magnezyum tüketimi cinsiyete, yaşa ve sarf edilen enerjiye bağlı olarak değişebilir. Araştırmalara göre; günlük alınması gereken magnezyum ihtiyacı 250-350 mg aralığındadır.

Magnezyumun Faydaları

Sağlıklı bir vücut için ‘olmazsa olmaz’ minerallerden biri olan magnezyumun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı enzimleri aktifleştirir. Böylece protein gibi önemli besinlerin işlevini arttırır.
  • Hormonları düzenler. Mutluluk hormonunun dengede kalmasını sağlar; depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltır.
  • Kas ve sinir sisteminin yanı sıra diş sağlığına katkı sunar. Magnezyum kimi besinlerden olumsuz etkilenen kan düzeyini dengeler.
  • Potasyumun, kalsiyum ile B vitaminlerinin etkinliğini yükseltir. Hücreleri zararlı elementlerden korur.
  • Canlıların büyümesi, çoğalması ve metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmesi için gerekli olan hücreleri kadmiyum, alüminyum, kurşun, nikel, cıva, gibi zararlı elementlerden korur.
  • Yorgunluğu ve bitkinliği azaltır; elektrolit dengesine fayda sağlar.

Her Şeyin Fazlası Zarar

Diğer besinlerde olduğu magnezyum tüketiminde de dengeli olunmalıdır. Aşırı miktarda alınan magnezyumun da kimi sağlık problemlerine yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu sebeple bu minarelin uzman kontrolünde kullanılması önerilir. Yüksek dozda tüketilen magnezyum, “Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal, kas zayıflığı, kalp ritmi bozuklukları, kaslarda spazm ve nefes darlığı” gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Magnezyum Yeterli Miktarda Alınmadığında Ne Olur?

Yeterli düzeyde magnezyum alınmadığında insan bünyesinde “Konsantrasyon güçlüğü, karıncalanma, halsizlik, kabızlık, iştahsızlık, uyuşma, kas krampları, kas zayıflığı, migren, yorgunluk, kusma veya bulantı, uyku sorunları, tırnak ve saçta kırılganlık.” benzeri semptomlar ortaya çıkabilir.

Söz konusu belirtiler magnezyum eksikliğinden olabileceği gibi; başka bir sağlık sorununun yansıması da olabilir. Bu yüzden magnezyum eksikliği teşhisinin en sağlıklı yöntemi bir hekime danışmaktır. Bir sağlık kuruluşunda yapılacak kan ve idrar testiyle magnezyum eksikliği belirlenebilir.

Magnezyum Zengini Gıdalar

Magnezyum ihtiyacını karşılamak için sağlıklı bir beslenme planında yer alması gereken bazı gıdalar şunlardır: Kabak çekirdeği, badem ve diğer kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar (yulaf, kahverengi pirinç, kepekli buğday,) yumurta, muz, roka, şalgam, yoğurt, susam, hurma, bitter çikolata, yer fıstığı, avokado, fasulye ve mercimek gibi baklagiller, somon ve diğer yağlı balıklar ile süt.

Magnezyum açısından zengin olan bu besinlerden bazıları şu özelliklere sahip:

Kabak Çekirdeği: Magnezyum içeren besinler arasında kabak çekirdeği ilk sırada yer alıyor. Yaklaşık 150 mg magnezyum içeren bir avuç kabak çekirdeği ile günlük ihtiyacın yüzde 40’ı karşılanabilir. Doğal bir antioksidan özelliğine sahip kabak çekirdeğinde; bakır, demir, manganez, lif, omega 3 yağ asitleri yer alıyor.

Bitter Çikolata: Bitter çikolata, kan dolaşımı hızlandırıcı, yağ yakımı ve kan özelliklerine sahip. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyici probiyotikleri içeriğiyle de öne çıkan bitter çikolata magnezyum eksikliğini gidermede tatlı bir seçenektir.

Avokado: Tropikal meyveler arasında yer alan avokado magnezyum gereksinimini tamamlamada ideal bir üründür. Yüksek oranda lif içeren avokado ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri dengelenebilir.

Muz: Magnezyum potasyum deposu olan muz ile lif ve vitamin yönünden keyifli bir alternatif oluşturabilir. Sindirim sistemini düzenleyici etkisinin yanı sıra mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını da destekleyen muz tüketimi göz ardı edilmemeli.

Ispanak: Mineral bakımından oldukça zengin olan ıspanak, magnezyum eksikliği şikayetlerini gidermede etkili bir çözüm olabilir. Magnezyumun yanında demir eksikliği ve kansızlık sorununu gideren ıspanak sebze ağırlıklı bir tercihte mutfakta eksik edilmemeli.

Süt: Sağlıklı bir besin kaynağı olan süt, protein ve diğer besin maddeleri açısından da değerlidir. Kalsiyum ile magnezyum açısından zengin içeriğe sahip süt tüketimi, sinir sistemi, kas fonksiyonları ve kemik sağlığı için gereklidir. Düzenli süt tüketimi, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan magnezyum dengesine katkıda bulunabilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler