Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Kolonoskopi
Kolonoskopi

Kolonoskopi

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumun ucunda ışık kaynağı ve optik görüntüleme cihazı bulunan bir alet yardımıyla incelendiği yönteme denilir. Kalın bağırsaktaki kanser gibi önemli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaktadır. Kolonoskopi işlemi esnasında kalın bağırsakta bulunan polipler çıkarılabilir veya doku örneği alınıp laboratuvara gönderilebilir.

Kolonoskopi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Bağırsak Kanseri Taraması

Kolon ve rektum kanserlerinin erken teşhisinde kolonoskopi taramasının çok önemli bir yeri vardır. Hiçbir şikâyet olmasa bile hastalıkların teşhisinde etkilidir. 50 yaştan sonra her 5 yılda bir kolonoskopi taraması yaptırmakta fayda vardır. Özellikle ailesinde kolon veya rektum kanseri hikâyesi olan kişiler için kolonoskopinin sıklığı değişebilir.

Polip Kontrolu

Bağırsak polibi yaşayan kişiler belirli aralıklarla kolonoskopi çektirmelidir. Poliplerin erken teşhisi, bağırsak kanserinden korunmanın ön önemli yollarındandır.

Kolonoskopi ayrıca;

  • Rektal kanama
  • Geçmeyen karın ağrısı
  • Kronik kabızlık
  • Kronik ishal
  • Açıklanamayan kansızlık (anemi) veya demir eksikliği
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi durumlarda da yapılmalıdır.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

İşlem öncesi hastaya sedatif ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Ardından kolonoskopi pantolonu giydirilir. Gerekli olması halinde solunum, tansiyon ve kalp atış hızını takip için elektrotlar takılır. Daha sonra anestezili veya anestezisiz kolonoskopi işlemine geçilir.

Hasta yan yatırılıp dizlerini göğsüne çektikten sonra kolonoskopi cihazı vasıtasıyla makattan kalın bağırsağa girilir. Daha sonra hava verilerek bağırsaklar şişirilerek bağırsakların iç yüzeyinin daha derinlemesine görünmesi sağlanır.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.

Kolonoskopi Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kolonoskopi işlemi öncesi bağırsakların boş ve temiz olması gerekir. Böylece bağırsaklarda bulunan lezyon veya poliplerin kolonoskopide gözden kaçması önlenmiş olur. Bunun için kolonoskopiye hazırlık diyeti yapılmalıdır. Kolonoskopiden birkaç gün önce tam tahıllı gıdalar, kuru meyve, kabuklu veya çekirdekli meyveler, kuruyemiş, makarna, bezelye, kuru fasulye gibi gıdalar tüketilmemelidir.

Kolonoskopiden bir gün önce ise katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine ise meyve suyu, su, çay ve 1-2 defa yoğurt tüketilebilir. Kolonskopiden önceki gece yarısından sonra kesinlikle hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Bir gece önce de doktorun bağırsağın temizlenmesi için tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Kolonoskopi işlemi;

  • Bağırsakların yeterince temiz olmadığı
  • Şiddetli bağırsak iltihabı olduğu
  • İşlem esnasında bağırsakların denilme riski bulunduğu
  • Karın zarı iltihabı olduğu
  • Kalp krizi riski bulunduğu durumlarda yapılmamalıdır.
Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler