Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Koroner Arter Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Arter Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Arter Hastalığı çoğunlukla plak denilen yağlı materyallerin koroner arterlerde birikmesi sonucu yaşanan daralma ya da tıkanmadan ötürü oluşur. Özel Ortadoğu Hastanesi, koroner arter hastalığı nedir, neden olur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için anlattı.

Koroner arterler kalbimizi beslemekle görevli atar damarlara verilen genel isimdir. Kalbimiz bütün vücudumuzu beslemek için aort atar damarına kan pompalar. İlk olarak koroner arterler aracılığı ile kendisini besler. Kalbimizi beslemekle görevli koroner damarlarda yaşanan daralmalar veya tıkanmalar kalp kasının beslenmesine sekte vurur.

Kalbimizi besleyen üç adet ana koroner damar bulunur ve bu damarlardan kaynaklanan yan damarlar vardır. Ana koroner damarlar sağ, sol ön inen ve sol sirkümflex arter damarlardır.

Koroner arter hastalığı bazı hastalarda doğrudan kalp krizine sebep olabilir. Ancak birçok hastada henüz kalp krizi yaşanmadan da hastalık tespit edilebilir ve gereken önlemler alınabilir.

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri

Koroner damarlardaki daralma veya tıkanma arttıkça belirtiler daha net şekilde ortaya çıkar. Ancak hastalardaki belirtiler her zaman hiyerarşik bir düzende gözlenmeyebilir. Görülen bulguların şiddeti her hastada farklı şiddette ortaya çıkar. Bazı vakalarda hastada hiçbir belirti gözlenmez ve hastalık sinsi şekilde ilerler.

Damarlar daraldıkça kişideki kan akış hızı azalacak ve kalbin beslenmesi sekteye uğrayacaktır. Kalbin beslenmesi zorlaştıkça hasta efor gerektiren eylemler sırasında göğüs ağrısı çekmeye başlar. Merdiven çıkarken veya yürürken çabuk yorulur. Nefes darlığı meydana gelir.

Göğüs ağrısı genellikle sol kola, çeneye, boyna veya sağ kola yayılabilir. Kalbin alt duvarı mide ile komşu olduğu için damarlardaki daralma veya tıkanma mide ağrısına, yanmasına sebep olabilir.

Kalbin arka kısmını besleyen damarlarda yaşanan daralma kişide sırt ağrısına da sebep olabilir. Kişinin gösterdiği efor arttıkça hissettiği göğüs ağrısı da artacaktır. İstirahat edildiğinde ise göğüs ağrısı azalır. Bu bulgulara benzer şekilde yakınmalar gösteren kişilerin geç kalmadan kardiyoloji uzmanına başvurmaları gerekir.

Koroner Arter Hastalığı Nedenleri

Koroner Arter Hastalığı, koroner arter duvarlarında kolesterol içerikli yağlı plakların birikmesi ve zaman içerisinde kalbi beslemekle görevli bu damarların tıkanmasından kaynaklanır.

Damar duvarlarındaki yağ birikimine ateroskleroz adı verilmektedir. Bu durum kalp kasının yeterince oksijen alamamasına ve uzun vadede kalpte yetersizliklerin meydana gelmesine neden olur.

Koroner Arter Hastalığı Tedavisi

Koroner Arter Hastalığı teşhis edildikten sonra, kişinin özel durumları dikkate alınarak, kişiye özel bir tedavi planlaması yapılır. Tedavinin planlanması sürecinde hastanın başka hastalıklarının olup olmaması, cinsiyeti, yaşı, kalp kasının durumu ve daha birçok parametre göz önünde bulundurulur.

Koroner anjiyografi ya da bir başka deyişle kalp anjiyosu hastalığı teşhis etmek için en önemli araç olmasının yanı sıra tedavide de önemli bir yere sahiptir.

Koroner anjiyografi işleminin ardından kalp damarlarında daralma veya tıkanıklık tespit edilen hastalara koroner stent, bypass veya ilaç tedavisi uygulanabilir.

Koroner stent takılan ya da koroner bypass uygulanan hastalarda ilaç tedavisi ise ömür boyu devam etmektedir. Bütün tedaviler kişiye özgüdür. İlaç tedavisinin temel unsuru kan sulandırıcı ve kolesterol düzenleyici ilaçlardır.

Sağlığınızla ilgili ipuçları almaya devam etmek için bizi takip edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler