Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Okul Çağındaki Çocuklara 5 Sağlıklı Beslenme Önerisi

Okul Çağındaki Çocuklara 5 Sağlıklı Beslenme Önerisi

Okul çağındaki çocuklar biyolojik olarak büyürken sürekli olarak öğrenme ve kavrama becerilerini de geliştirmek durumundadır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, çocukların enerjiden ve bazı besin değerlerinden yoksun kalmasına neden olabilir. Bu durum hem biyolojik büyüme ve gelişmeyi hem de okul başarısını olumsuz etkiler. Çocuklarda anemi, vitamin eksikliği, obezlik, zayıflık veya diş çürüğü gibi önemli sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olur. Çocukluk dönemindeki sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik evresindeki obezite, diyabet, kanser ve kalp damar hastalıklarının da temel nedenleri arasındadır. Yanlış beslenmek çok sayıda hastalığa davetiye çıkardığı gibi bazı alerjik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. Özel Ortadoğu Hastanesi’nin beslenme uzmanı ve diyetisyenleri, okul çağındaki çocuklar için beş tavsiyede bulundu.

Aileler çocuğa rol model olmalı

Ortadoğu Hastanesi beslenme uzmanları ve diyetisyenleri; çocukların beslenme alışkanlıklarının ilk olarak ailesi tarafından şekillendiğini, ardından da okul döneminde arkadaşları, öğretmenleri ve çevresel etkenler tarafından etkilendiğini belirtti. Yani çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında ilk görev ailelere düşüyor. Aileler çocuğa rol model olmalı ve doğru yönlendirmeli. Pişmiş ve sağlıklı yemekler tüketmek, hazır gıdalardan uzak durmak, fast food sipariş etmemek, gazlı içeceklerden, şekerli gıdalardan kaçınmak önemli. Çocukların doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında işinize yarayacak beş tavsiye ile karşınızdayız.

Kahvaltıyı Atlamayın!

Okul çağındaki çocuklar 3 ana öğün ve iki-üç ara öğünle beslenmelidir. Öğünleri atlamak bazı sorunlar yaratabilir. En önemlisi de sabah erken saatlerde uyanan çocuğun iştahsızlık veya okula geç kalma endişesi gibi nedenlerden ötürü kahvaltı öğününü atlamamasıdır. Bu konuda yapılan çalışmalar kahvaltı alışkanlığının okuldaki bilişsel performansı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Uzun süreli gece açlığının ardından kahvaltı öğününü atlayan çocuklar, okulda gün boyu halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve düşük konsantrasyon problemi yaşıyorlar. Bilişsel performans ve zihinsel faaliyetler zayıflıyor, dikkat eksikliği ortaya çıkıyor. Bu yüzden aileler çocuklarının kahvaltı öğününü atlamasına izin vermemeliler.

Sağlıklı Ara Öğünler

Çocukların iştah kontrolünün sağlayabilmesi için geliştirmesi gereken davranışlardan biri ara öğün alışkanlığıdır. Beslenme uzmanları ve diyetisyenler ara öğünlerde tüketilen besinin türüne dikkat çekiyor. Çocuklar okul kantinlerindeki fast food yiyeceklerden ve paketli gıdalardan uzak durmalı ve evde hazırladığınız sağlıklı ara öğünleri tercih etmelidirler.

Beslenme çantası alışkanlığı aile üyeleri ve öğretmen tarafından kazandırılabilir. Ara öğünler için kuru meyveler, meyve suları, ayran veya yoğurt, fındık, ceviz veya taze meyveler idealdir.

Her Besin Grubunu Tüketmek

Okul çağındaki çocuklarda tek tip beslenme eğilimi en büyük sorunlardan biri. Bir çocuk her besin grubunu gün içersinde tüketmelidir. Aileler süt ve süt ürünleri, yumurta, et, baklagil, tahıl, meyve ve sebzeden oluşan bir günlük beslenme planı uygulamalıdırlar. Bu yaştaki çocuklar genellikle ne seviyorlarsa sürekli olarak onu tüketmek isteyebilirler. Her gün patates, her gün makarna veya her gün köfte tüketmek isteyebilirler. Ancak sağlıklı bir beslenme planında her besin grubuna yer verilmesi gerekir.

Fast Food Besinleri Kısıtlayın

Fast Food yiyecekler yüksek miktarda trans yağ ve doymuş yağ içerir. Beyin hücrelerinde olumsuz etkiler bırakan, belleği ve öğrenme becerisini kötü yönde etkileyen bu gıdaları çocuklardan uzak tutmak en doğrusudur. Fakat çocuklarla fast food gıdaların arasına girmek bir hayli zordur. Evde müsaade edilmese bile dışarıda arkadaşlarıyla birlikte bu gıdalara ulaşabilirler.

Bu yüzden on beş günde bir veya ayda bir gibi sınırlandırmalar yaparak çocuğunuzun sevdiği fast food gıdayı tüketmesine izin verebilirsiniz. Tüm aile bireylerinin bir arada olduğu, hazır gıdalara yer verilmeyen sofralar çocuklarda sağlıklı beslenme rutini oluşması açısından önemlidir.

Poğaça, Börek ve Açma Gibi Hamur İşlerinden Uzak Durun

Poğaça, börek, simit ve açma yüksek yağ oranına sahip hamur işleridir. Bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Çünkü hem besin değerleri yoktur hem de yüksek kalori barındırırlar. Yani çocuklarınıza kilo aldırmaktan başka bir işe yaramazlar. Yağlı ve basit karbonhidrat olarak adlandırabileceğimiz bu yiyecekler kan şekerinin hızlı bir biçimde yükselmesine ve ardından ani bir şekilde düşmesine yol açar. Bunun neticesinde çocuk derste dikkat dağınıklığı problemi yaşar. Bir sonraki öğünde daha fazla acıkmalarına neden olur. Bunlar yerine protein bakımından zengin, süt, yumurta, peynir gibi gıdaların eşlik ettiği zengin bir kahvaltı çocuklar için daha iyi bir seçenek olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler