Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Regl Döneminde Lifli Besinler Tercih Edilmeli

Regl Döneminde Lifli Besinler Tercih Edilmeli

Üreme döngüsü sırasında meydana gelen fizyolojik bir olay olan regl dönemindeki hormonal değişimler kadınların iştahında değişikliklere ve kilo artışına yol açabilir. Regl döneminde yoğun şekilde östrojen ve progesteron hormonlarına maruz kalan kadın vücudunda bu düzensizlikler nedeniyle yüksek karbonhidrat ve tatlı yiyecek isteği oluşabilir.

Hormon seviyesinin adet sırasında devamlı değişmesi dolayısıyla kan şekerinin düşmesi ve magnezyumun azalması da şekerli gıdalara ilgiyi artırabilir. Bu yiyecekler mutluluk hormonu olarak tanımlanan serotonin seviyesini artırarak kadınların kendilerine daha iyi hissetmesine katkı sunuyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Nihal Özdemir, regl döneminde beslenme yöntemlerini anlattı.

Magnezyum Düşüklüğüne Dikkat!

Adet dönemi sırasında vücutta çeşitli hormonal değişimler dolayısıyla bazı kadınlar magnezyum eksikliği riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bünyede sinir sistemi, kas fonksiyonları, kemik sağlığı ve enerji üretimi gibi birçok fonksiyonu destekleyen bir mineral olan magnezyum, bu dönemde özellikle ağrılı kramp ve sancılar yaşayan kadınlar gereksinim duyabilir.

Kasları rahatlatarak ağrıları hafifleten ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturan magnezyum özellikle kemik sağlığı için vazgeçilmez bir değerlidir. Beslenme alışkanlığına magnezyum açısından zengin olan badem, kabak çekirdeği, ıspanak, fındık, muz, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği gibi besinleri daha fazla tüketmeye özen gösterilmeli.

Ayrıca tatlı krizlerini azaltmak için lifli besinlerin tercih edilmesi önerilir. Regl döneminde vücuttaki demir oranı da düşebilir. Bunun için kırmızı et, yumurta, pancar, fındık, badem, kuru meyveler gibi demir içeren bazı gıdaları tüketmede yarar var.

Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli?

Regl döneminde kadınlar sağlıklı beslenme kurallarına daha fazla uymalı. Bunun için vücudun ödem toplamaması daha az tuz tüketilmeli. Yeterli miktarda su tüketimine dikkat edilmeli. Alkol, aşırı kafein ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımını azaltılmalı.

Düzenli şekilde yapılacak hafif egzersizler kramp ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Bu dönemde az yağlı gıdalarla beslenmeyi; işlenmiş ürünler ve paketli ürünlerden olabildiğince uzak durmalı. Regl ağrılarını hafifletmeye katkı sunan nane, zencefil ve adaçayı gibi çeşitler de kullanılabilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler