Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesinin içinde faydalı besinler bulunur. Bir denge içinde bir arada bulunan bu maddeler, çeşitli hastalıklar nedeniyle sorunlara yol açabilir. Bu dengenin bozulmasıyla safradaki akışkanlık olumsuz yönde etkilenerek, tıkanıklığa neden olan birikintiler meydana gelir. Birikintilerin büyümesi sonucu taş oluşur. Bu taşlar operasyonla alınmazsa sindirim sisteminde daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Peki, safra kesesi ameliyatı nedir, ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir? Adana’da safra kesesi ameliyatlarının başarıyla yapıldığı Özel Adana Ortadoğu Hastanesi olarak safra kesesi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik…

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesi ameliyatı sonrası kişinin hem günlük hayattaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay büyük öneme sahiptir. Bu süreçte yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

• Safra kesesi ameliyatından sonra kişi, 1 ay boyunca beslenme düzenine özen göstermelidir.
  • Ameliyatın ardından birkaç saat yalnızca sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Ameliyattan 1 gün sonra katı gıdayla beslenmeye geçilebilir.
  • Gaz oluşmasına yol açacak olan baharatlı ve aşırı yağlı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Sindirimi rahatlatma özelliği bulunduğu için lifli gıdalar tüketilebilir.
  • Yumurta ve içeriğinde yumurta bulunan besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Hazır paketli gıdalar tüketilmemelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Safra kesesi ameliyatları kapalı olarak gerçekleştirilir ve bu ameliyatların iyileşme süresi kısadır. İlk birkaç gün ağrı hissedilir ancak sonrasında kişi doktorun önerdiği diyet listesine uyarsa ağrı yaşanmaz.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Safra kesesi ameliyatının ardından hasta 2-3 saat yatağından doğrulmamalıdır. Birkaç saat sonra ise tek başına yataktan kalkabilir. Hastanın 1 gün hastanede kalması gerekir. Ameliyatın ertesi günü ise hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonraki 4-5 gün ağrı kesici alınmaması önerilir. Ağrının çok fazla olduğu durumlarda iğne yolu ile ağrı kesici alınabilir. Kişi, ameliyattan 1 hafta sonra iş hayatına ve normal rutinine dönebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sarılık Neden Olur?

Safra kesesi ameliyatı sonrasında ortaya çıkan rahatsızlıklardan birinin de sarılık olduğu düşünülür; ancak safra kesesinde oluşan tıkanıklıklar safra kesesinin şişmesine yol açar. Bu tıkanıklıklar da karaciğerin düzgün çalışmasına engel olur ve sarılık ortaya çıkar. Dolayısıyla kişi, safra kesesi ameliyatı olduktan sonra sindirim sistemindeki dengesizlikler son bulur ve tıkanıklık da ortadan kalkar. Böylece kişi, sarılıktan da kurtulur.