Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Sürekli Balgam Çıkarmak Hastalık Belirtisi Olabilir

Sürekli Balgam Çıkarmak Hastalık Belirtisi Olabilir

Sürekli balgam çıkarmak bazı hastalıkların habercisi olabilir. Akciğerde solunum yolları tarafından üretilen balgam, hava yollarının nemli tutulmasını sağlayan mukus tabakasıdır. Solunum yoluyla vücuda giren bakteri, virüs ve istenmeyen maddelere karşı filtre işlevini üstlenen balgam, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesini destekler. Antikor, su, protein ve bazı tuzlardan oluşan balgamın her gün belli bir miktarda doğal rengiyle üretilmesi normal kabul edilir. Ancak akciğerlerde ve bronşlarda ortaya çıkan aşırı enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik bulgulara bağlı olarak yoğun balgam üretimini meydana getirir. Bu şekilde vücut bir koruma mekanizması oluşturur. Akciğer öksürükle balgamı dışarıya atarak kendini temizlemeye çalışır.

Sürekli Balgam Hastalık Belirtisi Midir?

Sağlıklı her insanın her gün belli oranda balgam üretmesi hastalık belirtisi değildir. Vücut için koruyucu salgı özelliği taşıyan balgam, bir başka tanımla; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bazen alerjik bir reaksiyon veya astım, bronşit, zatürre ve soğuk algınlığı gibi semptomları sebebiyle balgam miktarı daha da artabilir. Şu hastalıklar balgamın çoğalmasına sebep olabilir:

  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH),
  • Alerjik bronşit ve astım bulguları,
  • Sıvı birikimi ve ödem ile karakterize konjestif kalp yetmezliği,
  • Nefes alma, ağrı gibi şikâyetlere neden olan pulmoner ödem,
  • Solunum sisteminde seyreden kistik fibroz,
  • Akciğer kanseri ve larenks tümörleri,
  • Akciğer damarlarına pıhtı atması (Pulmoner Emboli),
  • Bronşların kalıcı olarak genişlemesi (Bronşektazi),
  • Akciğer dokusunun iltihaplanması (Zatürre),
  • Burun sinüslerinin iltihabı (Sinüzit),
  • Akciğerlerde yaygın iltihaplanma (Tüberküloz),
  • Sigara tüketimi,
  • Yoğun hava kirliliği,

Balgama Ne İyi Gelir?

Herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bazı öneriler balgama iyi gelebilir. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

Havayı Nemli Tutmak: Kuru hava, burnu ve boğazı tahriş eder. Daha fazla balgam oluşturan bu durum yüzünden evin havası her zaman nemli tutulmalıdır. Nemli hava aynı zamanda kaliteli uykuyu dengeler. Burun temizliği boğaz ağrısını önlemeye katkı sunar. Öte yandan ortamdaki kuru havayı nemlendiren cihazlar da solunum yollarında daha az balgam oluşmasına yardımcı olur.

Bol Sıvı Tüketmek: Bol sıvı tüketimi balgamın vücuttan kolay atılmasını destekler. Su tüketmek mukusun şiddetinin hafiflemesini pozitif etki sağlar.

Sigaradan ve sigara dumanından kaçınılmalı: Sigara kullanmak veya yoğun şekilde sigara dumanına maruz kalmak balgam üretimini tetikler. Dolasıyla tütün ürünlerinden sakınmak gerekir.

Kafeinli İçeceklerden Çekinmeli: Vücutta nem oranın azaltan alkol, kahve ve diğer kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu ürünlerin yerine ılık ve kafein içermeyen içecekler tercih edilebilir.

Düzenli Egzersiz İhmal Edilmemeli: Koşu, bisiklet sürmek, düzenli yürüyüş gibi egzersizler balgam tedavisine iyi gelebilir.

Doğal Yöntemler Denenebilir: Zencefil, salatalık, zerdeçal, brokoli, ananas, sarımsak, soğan, elma sirkesi gibi besinler balgam şikâyetlerini iyileştirebilir.

İlaç Kullanımı: Doktor kontrolünde balgam söktürücü ilaçları alınabilir.

Alerjiler Kontrol Altında Tutulmalı: Mevsimsel alerjiler aşırı balgam oluşumuna yol açabilir. Burun ve geniz akıntısına veya tıkanmasına zemin hazırlayan mevsimsel alerjilerin kontrol altında tutulması balgam oranını azaltabilir.

Gıda Reaksiyonlarına Dikkat: Bazı besinler mevsimsel alerjilere benzer reaksiyonlar gösterebilir. Burun akmasına ve boğazın kaşınmasına neden bu tablo aynı zamanda aşırı mukusa sebep olabilir. Balgam artışını tetikleyen yiyeceklerin tüketilmesi azaltılmalıdır.

Sıcak Suyla Duş Almak: Buharlı bir banyo burun ve boğazdaki balgamın vücutta temizlenmesini hızlandırabilir. Bu arda tuzlu su ile gargara yapmak da balgam üzerinde iyileştirici özelliği sahiptir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler