Anasayfa Tıbbi Birimler Kulak Burun Boğaz Tiroglossal Kitle Ameliyatı
Tiroglossal Kitle Ameliyatı

Tiroglossal Kitle Ameliyatı

Tiroglossal Kist, çocuklarda en sık görülen doğumsal boyun kitlelerine denir. %90’ı 10 yaş altında iken belirti gösterir. Çocuklardaki boyun kitlelerinin üçte biri tiroglossal kisttir. Tiroid bezi bebek anne karnında iken oluşur. Dilin kök kısmında bulunan tiroid bezi, gebeliğin ilk 7 haftası içerisinde tiroglossal kanal boyunca ilerleyip normal yerine yerleşir. Daha sonra bu kanal kaybolur. Bazı kişilerde ise bu kanal kaybolmaz ve kistler burada oluşur. Bu kistlere tiroglossal kist adı verilir.

Tiroglossal Kist Nedir?

Tiroglossal Kist, boynun orta yapısında saptanan, kist haline gelişmiş kalındı dokuları denir. İyi huylu olan bu kitleler, en sık görülen doğumsal boyun kistleridir.

Tiroglossal Kist Nasıl Oluşur?

Tiroglossal kanal, ana rahminde bulunan bebeğin tiroid bezinin geliştiği kanaldır. Bu kanal dil kökünden başlar, boyun orta hattına kadar uzanır. Tiroid bezi oluştuktan sonra da kendiliğinden kaybolur. Bazı durumlarda bu kanal kaybolmaz ve kanalı kaplayan hücere kalıntıları tiroglossal kistleri oluşturur.

Tiroglossal Kist Kimlerde Görülür?

Tiroglossal kistler genelde çocuk ve ergenlerde görülür. Nadiren 20 yaş üstü erişkinlerde de görülebilmektedir. Hastalığın kadın ve erkeklerde görülme sıklığı aynı orandadır.

Tiroglossal Kist Boyunda Nerede Bulunur?

Tiroglossal kistler, dil kemiği olarak bilinen hiyoid kemik hizasında ve tiroglossal kanalda bulunur. Vakaların tamamına yakını boynun orta kısmında görülür ancak bazen hattın biraz sağı veya solunda bulunabilir. Derin yerleşimli olan bu kistler, dil dışarı çıkarıldığı zaman yukarı doğru oynarlar.

Tiroglossal Kist Tanısı Nasıl Konulur?

Tiroglossal kist tanısı fiziksel inceleme ve ultrasonografi ile konulur. Fiziksel muayenede kişi yutkunurken veya dili dışarı çıkarırken boyunda misket büyüklüğünde kitle saptanır. Kişi çok enfeksiyon geçirmişse kitle hareket etmeyebilir.

Fiziksel muayenenin ardından kan tahlilleri ve boyun ultrasonografisi yapılır. Bu incelemelerde kist ve tiroid bezi değerlendirilir. Tiroid dokusunun normal olmadığı durumlarda tiroid sintigrafisi yapılır. Ultrasonografide tiroglossal kist görünüyorsa, tiroid bezinin de yerinde olup olmadığına bakılır. Şüpheli vakalarda ise manyetik rezonans (MR) görüntülemeye ihtiyaç duyulabilir.

Tiroglossal Kist Tedavisi Nasıldır?

Tiroglossal kist tedavisine antibiyotik tedavisi ile başlanır. Enfeksiyon giderildikten sonra cerrahi operasyon ile kist çıkarılır. Operasyonda kistin nüks etmesini önlemek için, kistin dil tabanına kadar olan uzantısının çıkarılmasına da dikkat edilir.

Tiroglossal Kist Sıkça Sorulan Sorular

Tiroglossal Kist Ameliyat Edilmediğinde Ne Gibi Zararı Görülür?

Sık enfeksiyon geçirilmesi ve erişkin yaşta kanser gelişimi en ciddi komplikasyonlar olarak öne çıkar.

Tanı konulduktan sonra enfeksiyon geçirilmeden kist ameliyatla alınmalıdır.

Hayır, tiroglossal kistin ameliyat dışında bir tedavisi yoktur. Ameliyat öncesi ise antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyon giderilir.

Her ameliyatta olduğu gibi anestezi riskleri vardır. Bazı ameliyatlarda;

  • Yara yere enfeksiyonu,
  • Kanama,
  • Tiroid bezi hasarı,
  • Ses kısıklığı,
  • Nefes borusu problemleri gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle ameliyatı uzman bir doktorun yapması gerekir.
Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler