OUR SURGİCAL THERAPY OUTCOMES IN CONGENİTAL SPRENGEL DEFORMİTY .
Amaç:KliniğimizdeKongenitalSprengeldeformitelerindeuyguladığımız cerrahi tedavi sonuçlarını tartışmak .
Yöntem:2005 -2013 tarihleri arasındakongenitalSprengeldeformitelerinedeni ile ameliyat edilen 3 – 6 yaş arası , 5 hastadeğerlendirilmeye alındı. Tüm hastalara genel anestezialtındave prone pozisyonunda deformite düzeltme ameliyatı gerçekleştirildi.
5 hastaya da posterior , inter – scapuler orta hat insizyon ile girildi . MusculusTrapezius ve MusculesRamboideusspinöz çıkıntılara yapışma yerlerinden kesildi . 2 hastada Scapula üst – iç taraftaki omo – vertebralkemik ; 3 hastada da aynı lokalizasyonda bulunan kemikleşmemiş fibroz bant eksize edildi . Hastalarımızdan hiçbirine claviculerosteotomigerekmedi . Ameliyattan sonra 3 hafta Velpau bandajı uygulandı .
Hastalar po 1.5aydan sonra üst ekstremite hareketleri ve kozmetik görüntü memnuniyeti açılarından değerlendirildi .
Bulgular:Hatalarımızda ameliyatlarından sonra bir komplikasyon görülmedi ,
Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası üst ekstremite ve boyun hareketleri karşılaştırıldığında anlamlı fark bulundu. Kozmetik görüntü karşılaştırıldığında iseomuz yüksekliği kaybolan ve hemen hemen eşitlik sağlanan hastaların ve / veya ailelerin memnuniyetitam idi .
Çıkarımlar:Erken çocukluk döneminde,kongenitalSprengeldeformitelerinde üst ekstremite ve boyun hareket kısıtlılığı ve kozmetik görüntü cerrahi tedavisi – düzeltilmesi birlikte değerlendirildiğinde sonuçlar mükemmel ve hasta memnuniyeti tam idi .Claviculaosteotomisi bu hasta gurubunun cerrahi tedavisinde kullanılan bir teknik olmakla birlikte , her hastada claviculaosteotomisine ihtiyaç duyulmayabilmektedir .
Op.Dr.Sefa ZÖHRE