Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Ac ve Kc Kist Hidatiğin (Köpek Kisti)
Ac ve Kc Kist Hidatiğin (Köpek Kisti)

Kist Hidatik (Köpek Kisti)

Kist hidatiği, köpek, kurt, çakal ve tilki gibi hayvanların bağırsağında yaşayan parazitlerin neden olduğu hastalıktır. Halk arasında kist hastalığı olarak da bilinmektedir. Hastalık, bu hayvanların dışkıları ile atılan yumurtalardan insana bulaşmaktadır. Bu yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir sene kadar canlı kalabilmektedir. İnsanlar veya küçükbaş-büyükbaş hayvanlar bu yumurtaların bulaştığı gıdalardan yediğinde veya suyu içtiğinde başta karaciğer olmak üzere akciğer ve değişik organlarda kistler (sıvı dolu keseler) oluşur. Kistin bulunduğu organa göre karaciğer kist hidatiği veya akciğer kist hidatiği adı verilir. İnsandan insana bulaşmaz ancak gıdalardan bulaştığı için ailenin diğer fertlerine de bulaşma riski vardır.

Kist Hidatiği Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kist hidatiği durumunda karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma, kaşıntı ve sarılık gibi belirtiler görülür. Akciğer kist hidatiğinde ise; öksürük, solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı ve ağızdan kan gelmesi gibi belirtileri vardır. Kalp tutulumunda kalp ritim bozuklukları, kalp duvarında yırtılma, enfarktüs bulgusu; kafa içi tutulumunda ise şuur kayıpları, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülür.

Kist Hidatiği (Köpek Kisti) Tedavisi Nasıldır?

Kist içerisinde bakteri üremesi, sarılık, delinme ve yırtılma sonrası etkisi artabilir. Bu tür durumlarda hastalıkla mücadele güçleşir. Kistteki yırtılmalar ani ve şiddetli darbeler (kaza, yumruk vb.) gibi dış etkiler sonucu ortaya çıkar. Kistin karın boşluğuna yayılması da büyük bir risk oluşturur.

Kist hidatiği tedavisinde her hastanın tedavisi kendine özgü şekilde yapılır. Ancak en etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Cerrahi operasyonla kistin içi boşaltılır. Bunun için iğne ile boşaltma veya laparoskopik yöntem kullanılmaktadır.

Cerrahi tedavi öncesi ve sonrasında ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde yumurtaları öldürücü %70-90 ethanol, %15-20 hipertonik tuz solüsyonu, %0.5 cetrimide solüsyonu kullanılır. Cerrahi yöntem olarak ise Pair tedavisi yaygınlıkla yapılmaktadır. Perkütan tedavi, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile birlikte kullanılır. Özellikle karaciğer ve karıniçi kist hidatiklerinde güvenli bir şekilde kullanılır.

Ameliyat mümkün değilse tek tedavi ilaç tedavisidir.

İğne İle Köpek Kisti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

• Hastaya en zarar veren yöntemdir
  • Olası risk ve komplikasyonlar cerrahi operasyona göre daha azdır
  • İlaç tedavisinin etkinliği artırır
  • Alınan örnekle tanı doğrulanabilir
  • Yatış süresi kısadır
  • Maliyeti azdır
  • Günlük hayata daha erken dönmeye imkân tanır.

Köpek Kisti Nasıl Bulaşır?

Köpek, çakal, kurt ve tilki gibi hayvanların dışkısındaki parazitlerin bulaştığı yiyecek ve içecekleri yiyen büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarından elde edilen gıdaların tüketilmesi ile insanlarda bulaşır. Bu hastalık insandan insana ise bulaşmaz.

Köpek Kistinden Nasıl Korunulur?

Hijyeni dikkat etmek çok önemlidir. Çiğ yiyeceklerin temizliğine, hayvanları sevdikten sonra ellerin ve eviz temizliğine dikkat edilmelidir. Hayvan dışkıları güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmalı, hayvan kesimlerine özen gösterilmelidir. Hayvan kesimleri ise mümkün olduğunca veteriner kontrolünde yapılmalıdır.

Köpek Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Köpek kistleri zamanla büyüyüp basınca bağlı olarak kendiliğinden veya bir darbe ile patlayabilir. Bunun sonucunda da diğer dokulara ve ardından da kana karışabilir. Bunun sonucunda ölümcül komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Köpek Kisti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Köpek kisti tedavisi kistin sayısı ve boyutlarına göre yaklaşık olarak 30 dakika ile 1.5 saat arasında değişmektedir.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.