Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Akciğer Kistleri
Akciğer Kistleri

Akciğer Kistleri

Sonradan veya doğumsal şekilde ortaya çıkan akciğer kistleri, hava kirliliği veya sigara kullanımı gibi etkenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bunun yanı sıra köpek kistleri de enfeksiyonlardan kaynaklı olarak meydana gelir. Akciğer kistleri nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir gibi soruları Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için cevapladı.

İçindekiler

Akciğer Kisti Belirtileri

Hastalarda ortaya çıkan belirtiler vakalara ve durumlara göre değişkenlik arz eder. Kistin akciğer içinde bulunduğu yer, hastanın yaşı, KOAH, kistin genişliği veya amfizem olup olmaması ve kiste sebep olan etkene göre farklı yakınmalar yaşanır. Genç ve sağlıklı bir akciğerde kist oluşmuşsa bu vakada hasta hiçbir belirti veya yakınma ile karşılaşmayabilir. Buna karşın ileri yaştaki ve akciğerinde KOAH gibi başka hastalıkları olan kişilerde meydana gelen kist başta nefes darlığı ve öksürük benzeri yakınmalar ile ortaya çıkabilir.

Benzer biçimde parazitlerden kaynaklanan hidatik (Köpek Kisti) gibi durumlarda kistin boyutu, patlamış olup olmadığına göre ateş, kilo kaybı, öksürükle ağızdan su gelmesi gibi belirtiler yaşanabilir. Fakat kistin erken evrelerinde herhangi bir yakınma yaşanmaz.

Travmalardan ötürü oluşan akciğer kistlerinde öksürük semptomu sıkça görülmektedir. Buna karşın kimi travmatik akciğer kistleri uzun yıllar boyunca hiçbir belirti göstermeden vücutta kalmaya devam edebilirler.

Akciğer Kisti belirtilerini bir çerçevede toplamamız gerekirse;

  • Halsizlik
  • Sık sık öksürük
  • Yüksek ateş
  • Nefes darlığı
  • Öksürükle birlikte kan gelmesi sayılabilir.

Akciğer Kisti Teşhisi

Akciğer kistlerinin günümüzdeki en iyi tanı yöntemi kişinin akciğerlerinin bilgisayarlı tomografi cihazı ile incelenip analiz edilmesidir. Hidatik (köpek) kistlerinde bazı durumlarda kan testi de talep edilebilir. Bu, tanı konulmasını kolaylaştırmaktadır. Doktor gerekli görürse bronkoskopi tetkikine de başvurabilir.

Akciğer Kisti Tedavi Yöntemleri

Tesadüfen tespit edilen ve küçük ölçekli olup da herhangi bir belirti göstermeyen kistlerin tedavisi her zaman gerekmeyebilir. Bu gibi vakalarda hastalar yakın takibe alınır ve kistin büyüyüp başka sorunlara yol açmaması için gözetim altında tutulur.

Hidatik kistler hastada herhangi bir şikayet ve yakınmaya sebep olmasa bile antibiyotiklerle tedavi edilirler. Bu şekilde beklenen iyileşme sağlanamıyor ve buna karşın komplikasyonlar meydana geliyorsa ameliyat seçeneği gündeme gelir.

Kistik Fibrozis vakalarında tıbbi tedavi seçenekleri hastalığı kontrol altına almakta yetersiz kalırsa akciğer nakline başvurulur.

Travmatik akciğer kistlerinde ise kişinin vücudunda herhangi bir komplikasyona yol açmadığı sürece takip altında tutulmaları yeterli olur.

Akciğer Kisti Ameliyatı – Ne Zaman?

Akciğer kistinin neden olduğu problemlerin giderilmesi ya da gelecekte oluşabilecek komplikasyonları (Kansere dönüşme, bası oluşturma, kanama ve enfeksiyon vs.) engellemek için cerrahi girişimler uygulanır. Örnek vermemiz gerekirse içerisi boş olan bir kistte enfeksiyon meydana geliyor ve hastanın sürekli tedavi olması gerekiyorsa, kist içerisinde bulunan damarlarda yırtılma oluyor ve bundan kaynaklı olarak öksürükle birlikte kan geliyorsa, hastanın ameliyat edilmesi gerekir. Hidatik kistlerde ise antibiyotik tedavisi çözüm sağlamadığı taktirde ameliyat seçeneği gündeme gelir.

Akciğer Kistinde Uygulanan Ameliyat Yöntemleri

Akciğer Kistleri tedavisinde açık yöntem yani toraktomi veya kapalı yöntem VATS tercih edilebilir.

Tek Kesi İle Kapalı Cerrahi Tek Port VATS

Tek Port Vats yönteminde yalnızca 2 cm’lik minimal bir kesi açılır ve kamera ile elde edilen görüntüler yüksek çözünürlüklü ekrana yansıtılır. Ekrandaki görüntüler ışığında gerçekleştirilen bu operasyonun tamamlanmasının ardından hasta üç gün istirahat eder ve hastaneden ayrılır. Bir haftanın ardından da normal yaşantısına tamamıyla dönmüş olur.

Ameliyatın Riskleri

Risk faktörleri oldukça düşüktür. Ancak yine de hastanın genel sağlık durumu, ek hastalıkları ve yaşı gibi etkenler bazen komplikasyonlara neden olabilirler. Ameliyatın ardından enfeksiyon, hava kaçağı ya da hastanede uzun süre kalma gerekliliği gibi durumları olasıdır. Fakat bu ihtimaller kaplı operasyonda açık yönteme göre çok daha düşüktür. Tek Port VATS yöntemi ile yapılan kapalı akciğer kisti ameliyatlarının ardından hastanın 2 ya da 3 gün hastanede yatması gerekir. Ama yoğun bakıma alınmaz.

Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler