Anasayfa Tıbbi Birimler Fizik Tedavi Ameliyat Sonrası Gelişen Fonksiyon Bozuklukları
Ameliyat Sonrası Gelişen Fonksiyon Bozuklukları

Ortopedik ameliyatlar sonrası organın eski hareketliğini kazanmasında fizik tedavi çok önemli bir yer tutar. Çünkü neredeyse bütün ortopedik ameliyatlar sonrası fizik tedavi yapmak gerekir.Fizik tedavi ve rehabilitasyon, doğuştan veya sonradan meydana gelen kas, sinir ve iskelet sistemi problemleri ile birlikte ortopedik problemler, kireçlenme, nörolojik hastalıklar, fıtık, felç, travma, ağrı, ameliyat sonrası gelişen fonksiyon bozuklukları ve diğer hastalıklara bağlı oluşan hareket kısıtlılıklarının tanı, tedavi ve önleyici tedavisi ile ilgilenir.

Ameliyatların başarı ile sonuçlanması için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının da başarılı bir şekilde devam ettirilmesi gerekir. Örneğin kalça protezleri, diz protezleri ve diğer protezlerde ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin sonrasında uygun bir fizik tedavi olmadığında o ameliyatın başarısını da gölgeler. Mesela, diz protezi ameliyat sonrası hastada oluşan hareket kısıtlılığını, diz eklemi üzerindeki kas gücünün zayıflığını gidermek gerekir.

Bunun için; özel kas programları ile protezin üzerinde bulunan, protezi kavrayan kasın özel kası cihazlarıyla güçlendirip, gene egzersiz patelleriyle, bir takım his tedavi ajanlarıyla ameliyat sonrası oluşabilecek yapışıklıkları açıp, çevredeki ödemi giderip, diz eklemi hareketini normale getirmek gerekir. Bunlar da ancak iyi bir fizik tedavi programı ile mümkün olacaktır. İyi bir fizik tedavi programı ile çok güzel ameliyat neticeleri ortaya çıkabilir.

Fizik tedavi, gerek ortopedistlerle gerek diğer hekimlerle ekip çalışması yapan bir uzmanlık alanıdır. Ameliyat yapan hekimlerin başarısını iyi bir fizik tedavi daha da başarılı hale getirir, daha da artırır.

Kırık vakalarının ardından yapılan alçılar çıkarıldıktan sonra da mutlaka fizik tedavi uygulanmalıdır. Alçı çıkarıldıktan sonra altında 4-5 cm incelik oluşur. Bu inceliğin giderilmesi kasların eski haline getirilmesi önemlidir. Bu noktada eklemi ilgilendirmese dahi altındaki kas dokusunu güçlendirip normale çevirmek gerekir.

Dolayısıyla iyi bir ameliyat sonrası başarılı bir fizik tedavi olursa hem hasta hem de hekimler açısından son derece yüz güldürücü neticeler doğuracaktır.

Sık Sorulan Sorular

Fizik Tedavide Kullanılan Elektrik Akımı Ne İşe Yarar?

Elektrik akımı hem eklem ağrılarını gidermek hem de felçli hastalarda yeniden bir hareket ortaya çıkarmak amacıyla kullanılır.

Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

• Tedavi süresince hasta ağır aktivitelerden kaçınmalı
  • Hasta otururken mutlaka sırtını destekleyici yastık koymalı
  • Araç kullanacaksa koltuğu kendine göre ayarlamalı, pedallara ulaşmakta zorluk yaşamamalı
  • Uzun süre ayakta durmamalı, duracaklarsa devamlı pozisyon değiştirmeli

Fizik Tedavi Zararlı Mı?

Hayır, zararlı değil. Fizik tedavi uygulamaları sağlıklı dokulara kesinlikle bir zarar vermez.

Fizik Tedavi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Fizik Tedavi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.