Anasayfa Tıbbi Birimler Fizik Tedavi Bel Fıtığı
Bel Fıtığı

Bel Fıtığı

Bel bölgesinde, zaman zaman kalça, bacak ve ayaklara kadar yayılan ağrılar varsa, ağrılara karıncalanma ve uyuşukluk hissi eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanızda fayda var. Çünkü bu ağrılar bel fıtığı kaynaklı olabilir. Bel fıtığında, omurlar arasında bulunan disk yırtılıp sinirleri sıkıştırmakta ve neden olduğu ağrılarla yaşam konforunu büyük oranda azaltmaktadır.

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Nedir?

Omurganın bel kısmında beş adet omur ve disk bulunur. Bu omurlar arasında bulunan diskin yırtılıp bacaklara giden sinirleri sıkıştırmasına bel fıtığı (lumal disk hernisi) denir. Bel fıtığı omurganın herhangi bir düzeyinde meydana gelip, şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıya neden olur.

Omurgada her omurun arasında diskler vardır ve bu diskler omurlar arasında amortisör görevi görür. Vücudun temel ağırlığını bu bölge taşımaktadır. Bu bölgelerdeki disklerde zorlanma, düşme, ağır yük kaldırma gibi herhangi bir nedenle oluşan kayma veya yırtılma sonucu omurilik sinirleri omurlar arasından çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda omurlar arasında sıkışan sinirler bel bölgesiyle birlikte kalça ve bacaklarda da dayanılmaz ağrılara neden olur.

Bel Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir? Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde bazı durumlar bel fıtığı riskini artırmaktadır. Bunlar;

  • Aşırı kilo-obezite
  • Hareketsizlik
  • Meslek (Ağır fiziksel aktivite ve ağır kaldırma, ayakta durma gerektiren meslekler)
  • Genetik
  • Sigara içmektir

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Bel fıtığı tanısı konulmadan önce doktor hastanın fiziki muayenesini yapar. Gerek görürse kas refleksleri ve kas gücünü test etmek için nörolojik muayene yapabilir. Daha sonra yüksek çözünürlüklü röntgen, BT, MR veya CT taraması ile omurilik veya sinir basısı tespit edilir. EMG cihazıyla da hangi sinir kökü veya köklerinin fıtıktan etkilendiği tespit edilir.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı tedavisi hastaya ve hastalığın durumuna göre değişmektedir. Teşhis konulduktan sonra ilk olarak yatak istirahati, ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Bu tedavilere rağmen ağrılar azalmıyorsa cerrahi tedavi kaçınılmaz olmaktadır. Cerrahi tedavi ile baskı altında kalan sinir kökünün rahatlatılması hedeflenir.

Günümüzde bel fıtığı ameliyatında en çok kullanılan yöntem mikrocerrahi ameliyatıdır. Lazer ile fıtığın küçültülmesi ve endoskopik yöntemle fıtığın çıkarılması da tercih edilen yöntemlerdir.

Mikrocerrahi diskektomi ameliyatında hastanın hastanede kalma süresi 1 gündür. Genel anestezi altında yapılabildiği gibi bazı hastalarda epidural anestezi ile de yapılabilmektedir. Günlük yaşama dönme ise kademeli olarak 1 hafta kadar sürmektedir.

Endoskopik yöntemde ise ameliyat epidural anestezi ile yapılmaktadır. İki boyutlu görüş sağladığı için risk fazladır. Ancak uzman doktorlar tarafından başarıyla yapılmaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı İyileşme Süreci

Bel fıtığı ameliyatları sonrası iyileşme süreci ise şöyledir;

  • Ameliyat sonrası 4-6. saatte hareket edebilir, tuvalet ihtiyacını kendisi giderebilir
  • Ameliyatın 1. günü taburcu edilir
  • Mesleğe ve işe göre (masa başı işi, kısa süreler) 3. gün, ağır beden işi çalışanları ise 6. haftadan sonra işbaşı yapabilir
  • 12. haftadan sonra dozu artırılarak spor yapılabilir
  • 6. haftadan sonra arama veya toplu ulaşım araçlarını kullanabilmektedir.

Bel Fıtığı Sık Sorulan Sorular

Bel Fıtığı Tekrarlar Mı?

Bel fıtığının tekrarlama oranı düşüktür. Ameliyat sonrası bel fıtığının tekrarlama oranı %2-3 civarındadır. Ameliyat sonrası önerilere dikkat edilirse bu risk daha da düşer.

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı Mıdır?

Hayır, değildir. Bel ağrılarının çok küçük bir kısmı bel fıtığı kaynaklıdır. Alınacak önlemlere rağmen belde ağrı, bacaklarda uyuşukluk, kas güçlükleri devam ediyorsa ameliyat özümdür.

Bel Fıtığı Ameliyatlarında Risk Büyük Mü?

Günümüzde gelişen teknoloji ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarında risk yok denecek kadar azdır.

Bel Fıtığı Olan Kişilerin Sert Yatak İstirahati Doğru Mudur?

Doğru değildir. Bel fıtığı hastalarında uygun yatak; üzerine yatıldığında şekli bozulmayan, vücut şeklini alabilen ortopedik yataklardır. En uygun uyku pozisyonu ise hastanın kendini rahat hissettiği pozisyondur. Dizler kırılarak araya bir yastık konulması da ağrıyı azaltacaktır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Cinsel Fonksiyonları Olumsuz Etkiler Mi?

Hayır, etkilemez. Bel fıtığı ameliyatlarının cinsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak tüm komplikasyonlara karşın ameliyatın uzman doktor tarafından tam teşekküllü sağlık merkezlerinde yapılması gerekir.

Fizik Tedavi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Fizik Tedavi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Fizik Tedavi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Fizik Tedavi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler