Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Beslenme Eğitimi ve Doğru Beslenme Önerileri, Aile Eğitimleri
Beslenme Eğitimi ve Doğru Beslenme Önerileri, Aile Eğitimleri

Beslenme eğitimleri, bireylere sağlıklı beslenme konusunda bilgi ve tutum kazandırmayı amaçlar. Çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıkları yetişkinlik için de yol gösterici olur. Doğru beslenme alışkanlıkları her dönem sağlıklı ve konforlu bir yaşama kapı aralarken, büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlemlerinin önem kazandığı okul çağında daha bir önemli hale gelir.

Okul çağı;

• Çocukların fiziksel, sosyal ve bilişsel büyüme gelişmelerinin hızlandığı
  • Sorumlulukların arttığı
  • Beslenme alışkanlıklarının geliştiği
  • Ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları
  • Yetişkin dönemde sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı bir zamandır.

Çocuklukta edilen beslenme alışkanlıkları ilerleyen zamanlarda toplumun beslenme alışkanlığı haline gelir. Çocuklukta edinilen beslenme alışkanlığı, sağlıklı bir yetişkinlik ve yaşlılığın yapı taşıdır. Çocuklara doğru beslenme alışkanlığının kazandırılmasında besin piramidinin ve beslenmede çeşitlilik sağlama bilincinin öğretilmesi gerekir.

Besin Piramidi Nedir?

Besin piramidi, sağlıklı beslenme amacıyla besin gruplarının ideal tüketim miktarlarıyla tüketilmesini formüle eder. Besin piramidi, farklı besinlerin yeterli ve dengeli tüketimine imkân tanır. Besin piramidine uyulması durumunda çocuklar ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri almanın yanında enerjiyi de temin eder.

Sağlıklı bir beslenme için çocukların besin piramidindeki 5 besin grubundan belli miktarda tüketilmelidir. Besin piramidinin 3 temel prensibi vardır. Buhlar;

• Çeşitlilik sağla
  • Dengeli beslen
  • Yeterli miktarda besin tükettir.

Doğru beslenme için gerekli porsiyonlar kişilere ve yaş gruplarına göre farklılık gösterir.

• 7-10 yaş çocuklarda günlük 2000 kalori
  • 11-14 yaş çocuklarda 2500 kalori
  • 15-18 yaşlarda ise 2800 kaloridir.

Altın Öğün: Kahvaltı

Yapılan araştırmalar kahvaltı öğününe dikkat eden çocukların daha başarılı olduklarını ortaya koymaktadır. Kahvaltı yapan kişilerin derslere daha çok odaklanıp daha çok katıldıkları, problemleri daha kolay çözdükleri, daha geç yorgunluk hissi yaşadıkları tespit edilmiştir. Sağlıklı bir kahvaltıda;

• Peynirli tos, ceviz ve süt
  • Bazlama veya tam buğday ekmeği üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve süt
  • Ceviz ve muz parçaları eklenmiş tahıl ürünleri ve süt
  • Haşlanmış yumurta, salatalık, domates, yeşillikler, pekmez ve taze sıkılmış meyve suyu
  • Meyve, muz, çilek, bal, kuru üzüm ve süt eklenmiş yulaf gibi menüler oluşturulabilir.

Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocuğun sevdiği ve tükettiği besinler beslenme çantasında bulunmalı. Örnek olarak;

• Sandviçler
  • Çiğ sebze dilimleri (salatalık, domates, havuç, yeşilbiber)
  • Peynir dilimleri
  • Örgü peynir
  • Hazır puding
  • Krakerler
  • Meyve
  • Evde hazırlanmış kekler
  • Yulaflı kurabiyeler bulunmalıdır.

Çocukların Uzak Durması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

• Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, meyveli içecek ve tozu, içecek tozu ve su, aromalı doğal mineralli içecekler, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyve suyu konsantresi ve sporcu içecekleri
  • Hamurlu ve şerbetli tatlılar, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler, çay ve kahve tarzı içecekler
  • Kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kek ve pastalar, (yaş pasta, kruvasan, ekler, parfe, mozaik pasta, donut, muffin, cupcake vb.)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.