Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Cinsel Gelişim ve Cinsellikle İlgili Sorunlar
Cinsel Gelişim ve Cinsellikle İlgili Sorunlar

Cinsel gelişim, bebeklikte başlayıp ergenlik döneminde zirveye çıkar. Çocuğun kız mı erkek mi olduğu bilinci iki yaş civarında ortaya çıkarken, 3 yaş ile birlikte de cinsel konularla ilgilenmeye başlar. Bu süreçte çocuklar birbirlerinin cinsel organlarını merak ederler. Oyunlarda anne-baba rolleri benimsenmeye başlanır. Bu süreçte erkek çocuklar babalarına, kız çocukları da annelerine özenmeye başlar.

Çocuklarda Cinsel Gelişim ve Cinsellikle İlgili Sorunlar

Çocuklarda cinsel gelişim, bebeklik döneminden başlayan ve ergenlik döneminde zirveye çıkan bir süreçtir. Bu süreçte bedene yönelik farkındalık geliştir, çocuk kendini tanımaya başlar. Çocuk cinsiyetini tanıma sürecinde bedeniyle ilişki kurar, karşı cinse yönelik tutumları öğrenir. Kişinin cinsel gelişim döneminde yaşadıkları, onun cinselliğe dair tavır ve davranışlarını etkileyeceğinden dolayı anne ve babanın da çocuğun cinsel gelişim sürecinin farkında olması gereklidir. Bu dönemde yaşanabilecek sorunlara karşı farkındalık kazanmak, sorunların çözümü konusunda önemlidir.

Çocuklarda Cinsel Gelişimde Etkili Olan Faktörler

Cinsel gelişim; çocukların kadın ve erkek rollerini tanıdığı ve bedenlerini tanıdığı dönemdir. Gelişme çağındaki çocuklar, her konuda anne ve babalarını örnek alır ve onları taklit ederler. Ancak anne ve baba, çocuğun cinsel gelişimini etkileyen tek etken değildir. Çevresel etkenler ve çocuğun hormonal gelişimi de cinsel gelişimde etkili olur. Film, dizi ve reklamlardaki cinsiyet rolleri, çocuğun bilinçaltına işler. Çocuk, rol modellerinin bakış açısını ve cinsiyet algısını taklit yoluyla kendi cinsel gelişim sürecine dahil eder.

Okul ve yakın çevresi de çocuğun cinsel gelişiminde önemli role sahiptir. Çocuk, arkadaşlarıyla oyun oynarken onların da cinsel algılarını değerlendirir ve bazen taklit ederek cinsel kimlikler konusunda yargılara varır.

Bebeklik Döneminde Cinsel Gelişim

Cinsel gelişim, hayatın oldukça erken dönemlerinde başlar. Bebeklerdeki emme refleksi, alınan ilk haz şeklinde tanımlanır. Meme emme davranışı, amaca yönelik yapılan ilk harekettir, bunu parmak emme izler. Emme ve cinsel organının farkına varmak, bebeklik döneminde cinsel gelişimin başladığını gösteren davranışlardır.

4–5 Yaş Döneminde Cinsel Gelişim

4-5 yaş dönemdeki çocuklar, “ödipal çatışma” denilen bir dönemden geçer. Erkek çocuklar anneye; kız çocuklar ise babaya daha yakın hisseder. Bu düşkünlük, diğer ebeveyni dışlamaya kadar gidebilir. Bu dönemde çocuklar kendi cinsiyet kimliklerini ebeveynleri aracılığıyla tanımlar.

Okul Çağında Cinsel Gelişim

Okul çağı, çocuklar için cinsiyet tanımlarının netleştiği dönemdir. Okul çağındaki çocuklar, çoğunlukla kendi cinsiyetlerindeki çocuklarla arkadaşlık yapar; renk ve sembolleri kendi cinsiyetleriyle bağdaştırır. Okul çağındaki çocuklarda cinsel merak artar, cinsel içerikli konuşmalar yapmak isterler. Karşı cinsin cinsel organına merak duyar, öpüşme gibi deneyimler yaşamak isteyebilir. Bu durum normaldir ve ailenin çocuğu ayıplamak ya da utandırmak yerine, doğru şekilde bilgilendirmesi gerekir.

Ergenlik Döneminde Cinsel Gelişim

Ergenlik döneminde olan gençler, ayna karşısında çok fazla zaman geçirir. Vücutlarındaki değişimler, psikolojik durumlarına da yansır. Mastürbasyon ve cinselliği keşfetme süreci, bu dönemde cinsel gelişimde önemli bir yer tutar.

Cinsel Gelişim Döneminde Yaşanan Sorunlar

Cinsel gelişim süreci her çocukta farklılık gösterir. Bu dönemde en çok görülen sorunlar; cinsel yönden erken uyarılma ve ergenlikte ortaya çıkması beklenen cinsel gelişimin daha erken başlamasıdır. Cinsel gelişim sürecindeki sorunlar, çocuğun kendini farklı hissetmesine ve sosyal ilişkilerinde sorunlara yol açabilir. Ailelerin çocuklarına cinsel gelişim dönemiyle ilgili bilgi vermesi ve onunla iyi bir iletişim kurması, sorunların aşılmasında önemlidir.

Aile, bu konuda nasıl davranacağını, çocukla nasıl iletişim kurabileceğini bilemiyorsa profesyonel destek alarak, çocuğun yaşadığı sorunları aşmasına yardımcı olmalıdır.

Cinsel Gelişim ve Cinsellikle İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda cinsel gelişimde etkili olan etkenler nelerdir?

Çocuklarda cinsel gelişimde en önemli etken anne ve babadır. Çocuklar, her konuda anne ve babalarını örnek alır ve onları taklit ederler. Çevresel etkenler ve çocuğun hormonal gelişimi de cinsel gelişimde etkili faktörlerdir.

Cinsel gelişim döneminde en sık görülen sorunlar; cinsel yönden erken uyarılma ve ergenlikte ortaya çıkması beklenen cinsel gelişimin daha erken başlamasıdır.

nsel gelişim döneminde yaşanan sorunları aşmak için ailelerin çocuklarına bu süreçle ilgili bilgi vermesi ve onunla iyi bir iletişim kurması gereklidir. Aile, nasıl davranacağını bilemiyorsa profesyonel destek almaktan kaçınmamalıdır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.