Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kişinin sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması nedeniyle rahatlamak amacıyla sürekli tekrar eden davranışlarda bulunması durumdur.

Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, kontrol edemedikleri düşünce ve korkuları saplantı halinde yaşarlar. Bu da kendileri ve çevresindekiler için rahatsız edici olabilir. Bu düşüncelerin yarattığı gerginlik ve kaygı, tekrar eden davranışların zorunlu hale gelmesine yol açar. Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar tüm bu zorunluluk ve takıntılı düşünceleri önlemek için bunları bir rutin haline getirir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler tacize uğramak, hastalık, sevilen birinin kaybı, iş veya okulla ilgili sorunlar gibi faktörlerden etkilenebiliyor.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk, hem saplantıyı hem kişinin kendini zorlamasını barındırır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, takıntılı düşünceleri olduğunda endişelerini kontrol altına almaya yardımcı olacak kurallar oluşturabilir. Ancak kontrol çabaları genelde düzeltmek istedikleri sorunla gerçekçi bir şekilde ilişkili değildir. Obsesif kompulsif bozukluk gençlik veya erken yetişkinlik yıllarında başlar ve semptomlar hayat boyunca değişim gösterebilir.

Obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

• Kirlenme korkusu,
  • Düzenli ve simetrik olma,
  • Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak,
  • El sıkışmaktan rahatsızlık duyma,
  • Sürekli el yıkama,
  • Aşırı temizlik takıntısı,
  • Sürekli duş alma isteği,
  • Bir şeyleri sayma,
  • Bir kelimeyi içten içe tekrarlamak,
  • Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı vs. tekrar tekrar kontrol etmek.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tanısı

Obsesif kompulsif bozukluk için yapılsn bir test yoktur. Tanı, hastanın gösterdiği semptomlar üzerinden uzman bir doktor tarafından konulur. Psikiyatrist tarafından yapılan psikolojik değerlendirmede duygular, düşünceler ve semptomlar incelenir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilmediğinde kendiliğinden iyileşmeyeceği için tedavi şarttır. Tedavide davranış terapisi ve ilaç tedavisi yöntemleri uygulanır.

Davranış Terapisi

Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerde sıklıkla görülen abartılı ve takıntılı düşünceleri azaltmaya yönelik tedavi yöntemidir. Kişiye, zorlayıcı davranışlarda bulunmadan kaygı yaratan inançlarıyla yüzleşmeleri konusunda yardımcı olmak amaçlanır.

İlaç Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalarda beyindeki serotonin seviyesini artırmaya yönelik ilaçlar alınır.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Sıkça Sorulan Sorular

Obsesif Kompulsif Bozukluk Ne Sıklıkta Görülür?

Obsesif kompulsif bozukluk toplumda her 100 kişiden 2-3’ünde görülmektedir. Genetik etmenler, çocuklukta yaşanan travmalar ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluk düzenli tedavilere düzelebilecek bir durumdur.

Kişi yoğun kaygılar nedeniyle kaçınma davranışlarına girer ve bu da bütün hayatını olumsuz etkiler. Kişi işini yapmakta, dışarı çıkmakta, sosyal hayata karışmakta zorlarla yaşar. Bu tür davranışlar artış gösterince depresyon, panik atak, alkol bağımlılığı ve ikinci psikiyatrik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.