Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi Diyafragma Hernisi (Bağırsakların Akciğerlere Doğru Geçmesi)
Diyafragma Hernisi (Bağırsakların Akciğerlere Doğru Geçmesi)

Diyafragma Hernisi (Bağırsakların Akciğerlere Doğru Geçmesi)

Herni (Fıtık) Nedir?

Vücutta her organın yeri bellidir ve anatomik yapıları nedeniyle yer değiştiremez. Yani karın boşluğundaki organlar göğüs boşluğuna geçemez. Bazı durumlarda organların geçişini engelleyen anatomik yapılarda defekt oluşur ve organlar farklı boşluklara geçebilir. Organların bu tür yer değiştirmelerine fıtık veya herni denilmektedir.

Diyafragma Nedir?

Diyafragma, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran, kas ve liflerden oluşan yapıya denilmektedir.

Diyafragma Hernisi Nedir?

Diyafragma vasıtası ile göğüs ve karın boşluğunda bulunan organlar yer değiştirmez. Diyafragmada herhangi bir nedenle bir açıklık oluşur ve karın içi organlar bu açıklıktan gösğüs boşluğuna doğru yer değiştirirse bu duruma diyafragma hernisi denilir.

Çocuklarda Diyafragma Hernisi Neden Oluşur?

Diyafragman hernisi doğuştan veya sonradan oluşanlar diye iki başlık altında incelenmektedir. Sonradan oluşanlar genelde bir travma sonrası ortaya çıkarken, çocuklardaki diyafragma hernisinin tamamına yakını ise doğuştan gelir.

Bebek anne karnında büyürken birkaç bölümden oluşur ve bunlar birleşerek bütünlüğü oluşturur. Bu birleşmenin tam olmadığı durumlarda ise diyafragma hernisi ortaya çıkar. Nedeni kesin olarak bilinmemekle birilket hastaların %25-30'unda genetik faktörlerin etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Çocuklarda Diyafragma Hernisinin Belirtileri Nelerdir?

Diyafragma herni hastalığının tanısı anne karnında yapılan ultrasonografi ile konulmaktadır. Bu tanının anne karnında konulmaması durumunda doğumdan sonra bebekte solunum sıkıntısı baş gösterir. Başta dudaklarda olmak üzere siyonoz denilen morarmalar başlar. Bazı durumlarda da karın çökük olur, yutma güçlüğü görülür.

Çocuklarda Diyafragma Hernisi Tedavisi

Çocuklarda diyafragma hernisinin kesin tedavisi cerrahi operasyondur. Ameliyat öncesi bebeğin kalp, akciğer ve diğer sağlık sorunları düzeltilmelidir. Bunun için bebek mutlaka teknik donanımı uygun bir hastanede doğurtulmalıdır. Doğum planlandıktan sonra bebek doğar doğmaz solunumsal ve tıbbi destek verilir. Daha sonra ameliyat planlaması yapılır. 24-48 saat içerisinde solum ve oksijenlenme durumu düzelir. Ardından ameliyatla organlar olması gereken yerlere yerleştirilir ve diyaframdaki delik kapatılıp bebek sağlığına kavuşturulur.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler