Ramazanda Beslenme Önerileri

Oruç tutmak insan sağlığına bir arınma sağlamakla birlikte kronik hastalıklara sahip bireylerin, yaşlıların, gebe ve emziklilerin , işçi, öğrenci ve sporcuların, hızlı büyüme ve gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerin sağlığı için sorun oluşturabilmektedir . Olası sorunlara engel olmak için Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem arz etmektedir.


Ramazan ayındaki yaygın uygulama iftarda büyük bir öğün, sahurda daha hafif bir öğün yeme şeklindedir. Toplam besin alımında azalma görülmekte birlikte tüketilen besinlerin çeşitliliği artmaktadır .


Sindirim sistemi rahatlığı için sahur büyük önem taşımaktadır. Sahur yapmadan Oruç tutmak , iftarda yenilen ağır yemekler, tatlılar, yetersiz sıvı tüketimi halsizlik, refleks, şişkinlik, baş ağrısı yapmaktadır. Ayrıca açlık halinin kilo verdireceği inancı da yanlıştır. Ramazanda yanlış beslenmeyle beraber kilo artışı görülmektedir.


➢ Proteinden zengin (yumurta, peynir) fakat porsiyon kontrolünün sağlandığı, mümkün olduğu kadar tuzsuz, posalı ( badem, ceviz ) , beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, meyve (ananas) ve sebze (domates salatalık ) içeren bir öğünle sahur yapılmalıdır.
➢ İftarda 1-2 bardak ılıö su ve 1-2 hurma ile orucu açıp sahura kadar 2-2.5 litre su tüketip su ihtiyacı mutlaka tamamlanmasının.
➢ Daha sonra ılık bir çorba ile öğün devam edilmelidir.Öğünler çoknsıcak ya da soğuk olmamalıdır.
➢ Çorba sonrası ana önüne geçmek için 15 dakika beklenmektedir.
➢ Ana menü içeriği, et, tavuk, balık ve zeytinyağlı sebze yemeği ya da etli sebze yemeği, salata, tahıl olarak ekmek ya da bulgur pilavı ve ayranla da cacık olmalıdır.
➢ Haftada 1-2 yi geçmemek şartıyla sütlü tatlı yenilebilir.
➢ Çay, kahve ve kafein asitli diğer içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
➢ Kabızlıklı yaşanmaması adına öğün komposto ile tamamlanabilir. Yetersiz lif alımı lif takviyeleri ile desteklenmelidir.
➢ İftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapın.

BESLENME VE DİYET UZMANI NİHAL ÖZDEMİR


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis