Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Hipertroidi Hastalarına Radyoaktif İyot Tedavisi
Hipertroidi Hastalarına Radyoaktif İyot Tedavisi

Tiroit kanseri hastalarında sağlıklı dokuların korunup kanserli hücrelerin ortadan kaldırılmasında kullanılan tedavi yöntemidir. Atom tedavisi olarak da bilinmektedir.

Tiroid bezleri vücudun büyüme ve gelişmesini düzenleyen hormonları salgılar. Tiroid bezlerinin fazla veya az çalışması vücudun dengesini bozarak çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Tiroid bizleri fazla çalışınca çarpıntı, kilo verme, asabite, taşikardi, anksiyete, ellerde titreme ve uyku gibi sorunlara neden olur. Az çalışması durumunda ise halsizlik, yorgunluk, dilde büyüme, seste boğuklaşma, ciltte kuruluk ve dökülme gibi problemler ortaya çıkar.

Tiroid bezinin sağlıklı bir şekilde çalışması için iyoda ihtiyaç vardır. Vücut bu iyotu genelde besinlerden alır. Radyoaktif iyot tedavisinde ise vücuda düşük dozda iyot verilmektedir. Kanserli hücrelerin hedef alındığı bu işlem sonrası kanserli hücrelerin yayılması (metastaz) önlenir.

Radyoaktif İyot Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanseri ameliyatı olan hastalarda uygulanmaktadır. Bu tedavi için doktorun onayı ve ameliyatın üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesi gerekir. Radyoaktif iyot tedavisi, tümörün çapının 1 cm üzerinde olduğu veya 1 cm altında olup metastaz görülen hastalarda uygulanmaktadır.

Radyoaktif İyot Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu tedavinin temelinde vücuda iyot verilmesi bulunur. Böylece tiroid bezleri verilen bu iyotu emerek kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanıp metastaz yapmasını da önler.

Radyoaktif iyot tedavisi kapsamında hastaya ağızdan İyot-131 diye adlandırılan kapsül şeklindeki ilaç verilir. Hastanın ihtiyaç duyduğu doza bağlı olarak 1-3 gün arasında tedavi süreci devam eder. Hasta, bu süre içerisinde vücudundaki radyasyon etkilerinin başkalarına özellikle de çocuklar ve hamile kadınlara yaymaması için hastanede tutulur.

Radyoaktif İyot Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Radyoaktif iyot tedavisi sonrası hafif seyreden yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler, tedavinin bitmesinin ardından geçer. Radyoaktif iyot tedavisini yan etkileri ise;

• Mide bulantısı
  • Tat kaybı
  • Ağız ve göz kuruluğu
  • Yorgunluk
  • Boyunda hassasiyet
  • Tükürük bezlerinin şişmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.