Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri İnternet ve Bilgisayar Teknolojileri Aşırı Kullanımı
İnternet ve Bilgisayar Teknolojileri Aşırı Kullanımı

Kompulsif internet kullanımı, psikiyatrinin güncel konularından biri haline geldi. İnternet ve teknoloji modern hayatı kolaylaştırmakla birlikte, zaman içinde hızla artan kullanımları “internet ve teknoloji bağımlılığı”nı ortaya çıkardı. Online oyunlar ve sosyal medyada geçirilen uzun zaman, internetsiz ortamlarda zaman geçirememek, kontrolsüz internet alışverişleri internet ve teknoloji bağımlılığının hayatımıza etkileridir. Bu bağımlılık da diğer bağımlılıklar gibi kişinin aile ve sosyal ilişkilerine, mesleki başarısına zarar verir ve bu bağımlılığa çeşitli psikiyatrik hastalıkların da eşlik etmesine yol açar.

İnternet bağımlılığı ile birlikte en sık görülen psikiyatrik bozukluklar anksiyete bozukluğu, psikotik bozukluk, depresyon veya distimik bozukluk, duygudurum bozukluğudur.

İnternet ve Bilgisayar Teknolojileri Aşırı Kullanımı Nasıl Anlaşılır?

İnternet ve bilgisayar teknolojileri aşırı kullanımından söz etmek için şu durumlardan 5 veya daha fazlasını 12 ayı aşkın bir süredir yaşıyor olmak gerekir:

• İnternetle ilgili yoğun zihinsel meşguliyet,
  • İnternette geçirilen zamanın giderek artması,
  • İnternet kullanımını kontrol altına almak için gösterilen çabaların başarısızlıkla sonuçlanması,
  • İnternete ulaşılamadığında gergin, depresif ve yorgun hissetmek,
  • İnternette planlanandan daha fazla süre geçirmek,
  • Mesleki ya da eğitimsel durumu riske atacak derecede internette zaman geçirmek,
  • İnternet kullanımına ilişkin aile ve yakın çevreye ya da terapiste yalan söylemek,
  • Gündelik sorunlardan kaçmak için internette zaman geçirmek.

İnternet ve Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?

İnternet ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak için bağımlılık davranışının altında yatan psikiyatrik sorunların araştırılması ilk adımdır. Davranışın altında yatan bir ruhsal hastalık varsa bu iradeyle çözülemez. Bireyin yalnızca iradesini kullanarak başa çıkma çabası başarısızlıkla sonuçlanır, mutlaka tıbbi tedavi gerekir.

Tedaviye başlamanın ilk şartı bir sorun olduğunu kabul etmek ve yardım istemektir. Eğer davranışın altında depresyon, anksiyete, hiperaktivite veya dürtü kontrol bozukluğu gibi rahatsızlık varsa tıbbi tedavilere başlanmalıdır. Tedavide genellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanır. Ayrıca uğraş/sanat terapisi de yararlı olacaktır.

Teknoloji Bağımlılığı Tedavisi İçin Hayat Tarzında Hangi Değişiklikler Yapılmalıdır?

İnternet ve teknoloji bağımlılığından kurtulmak için hayat tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

• Teknolojinin kullanıldığı zamanları yeniden düzenleyerek tam zıt saatlere kaydırmak ve mekânı değiştirmek,
  • Teknoloji kullanımıyla ilgili hedefler belirlemek ve internet kullanımına makul bir zaman sınırlaması getirmek,
  • Hedeflenen internet kullanımının bitişini hatırlatan alarm kurmak,
  • Teknolojinin en çok kullanılma nedeni olan işlevlerden uzak durmaya çalışmak,
  • Evde birden fazla sayıda olan televizyon, bilgisayar gibi bağımlılık konusu olan cihazları azaltıp tek bir cihazı, ortak kullanmak,
  • Spor yapmak,
  • Aile üyelerinden ve yakın arkadaşlardan yardım ve destek istemek,
  • Yeni sosyal beceriler kazanmaya çalışmak.
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.