Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk Cerrahisi İnvajinasyon (Bağırsakların İç İçe Geçmesi)
İnvajinasyon (Bağırsakların İç İçe Geçmesi)

İnvajinasyon (Bağırsakların İç İçe Geçmesi)

İnvajinasyon Nedir?

İnvajinasyon, halka arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinen, bağırsakların iç içe geçmesi durumudur. Bebeklik ve çocuklukta bağırsak tıkanıklıklarına en çok sebep olan hastalıktır. En çok 3 ay-3 yaş arasında ve 1000 doğumda bir görülür.

İnvajinasyon, ileum (ince bağırsağın son kısmı) ile çekumun (kalın bağırsağın ilk kısmı) iç içe girmesi ile ortaya çıkar. Mezenter lenfadenit ve ishal gibi bağırsak hareketlerinin yoğunlaştığı durumlarda bağırsaklar içi ie girip çıkar. Ancak lenf bezesi, meckel divertikülü ve lenfomo gibi bağırsağı tutan tümörler bağırsağın eski haline gelmesini engeller. Bağırsaklar iç içe geçtiği için kan dolaşımı bozulur ve bağırsaklarda ödem oluşur. Ödem arttıkça kan dolaşımı azalır ve bu durum bağırsağın delinmesi riskini de ortaya çıkarır. Ne kadar uzun bağırsak iç içe geçmişse risk de o kadar artar.

İnvajinasyon Belirtileri Nelerdir?

En sık ve ilk karşılaşılan belirtiler ağrı ve kusmadır. İnvajinasyon geliştiğinde ilk olarak çocuk yediklerini çıkarır ancak sonradan sarı-yeşil ve safralı renkte kusmalar görülür. Öncesinde de ishal şikâyeti vardır. İnvanijasyon durumunda çocuk kaka yapamaz. Karnında şişlik, ateş, huzursuzluk, jilek jölesi gibi kanlı ishal görülebilmektedir.

İnvajinasyon Tedavisi

İnvajinasyonun durumu ve büyüklüğüne göre ameliyatlı ve ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Uygun hastalarda redüksiyon işlemi ile bağırsaklar açılmaya çalışılır. Redüksiyon işleminde anüs yoluyla çocuğa serum fizyolojik, baryum enema ve hava verilir. Böylece bağırsakların itilerek açılması sağlanır.

Redüksiyon işlemi ile açılamayan, akut batın bulguları görülen invajinasyon durumunda ise cerrahi operasyona geçilir. Bu işlemde ameliyatla iç içe geçen bağırsaklar el ile açılır. Operasyonda bağırsakların delindiği, dolaşımın bozulduğu görülürse o kısım çıkarılır. İnvajinasyon hastalığı, hastaların %10’unda ilerleyen zamanlarda yeniden nüksedebilir.

İnvajinasyon Kimlerde ve Ne Zaman Görülür?

İnvajinasyon hastalığı genelde mevsim değişimlerinin görüldüğü ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, özellikle de erken çocuklukta görülür. İnvajinasyon hastalarının %90’ı 3 yaş altı çocuklardır. En sık 6-9 aylık dönemlerde görülürken, erkeklerde görülme oranı kızlara göre 2-3 kat daha fazladır.

Çocuk Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler