Anasayfa Tıbbi Birimler Çocuk ve Ergen Psikiyatri Okul Reddi
Okul Reddi

Okul Reddi

Okul korkusu; okula yeni başlama, okul değiştirme ya da okulda olumsuz bir olay yaşandığı dönemde başlar.

Okul reddi, okul korkusuna ilave olarak çocuğun okula gitmeye güçlükle ikna edilebildiği ya da ikna edilemediği hallerdir. Okul reddine, okul korkusu sebep olabileceği gibi sosyal fobi, akran zorbalığı gibi durumlar da neden olabilir. Okul reddi, çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından nedenlerin belirlenerek, acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Müdahale edilmediği durumda okul performansında düşme, sosyal uzaklaşma ve günlük rutinde bozulmaya yol açar.

Okul Reddiyle Nasıl Başa Çıkılır?

Okul reddiyle başa çıkmak için buna sebep olan durumun ne olduğu tespit edilmeye çalışılır. Küçük yaştaki çocukların yaşadıklarını kelimelere dökebilme yetenekleri sınırlıdır. Bu yüzden ne olduğu sorulduğunda belirli bir neden gösteremeyebilirler. Bu durumda çocuğu anlamaya çalışmak, sakin ve sabırlı olmak ve onu gözlemlemek gerekir.

Okula gitmek istememek veya gitmemek, korkulan durumdan kaçma davranışıdır. Çocuk okula gitmezse korkusunun yersiz olduğunu öğrenemez. Okula gitmediği gün sayısı arttıkça okula geri döndürmek de zorlaşacağı için okul korkusunu bir an önce yenerek okula dönmesi önemlidir.

Çocuk okula giderken aşamalı şekilde alıştırılmalıdır. Korktuğu durumla bir anda baş başa kalmak yerine adım adım gidilmesi uyum sağlamasını kolaylaştırır. Örneğin; ilk önce sınıfta çocuğun yanında oturan ebeveyn, daha sonra sınıfta çocuğun uzağında oturur. Sonrasında sınıfın kapısında ve bahçede bekler. Okula gidiş ve gelişte serviste çocukla gider. Sonrasında da servise uğurlar ve dönüşte karşılar.

Okul reddiyle başa çıkmaya çalışırken ebeveynlerin sakin davranması çocuğun motivasyonunu arttırmakta yardımcı olur. Vedalar, olabildiğince kısa tutulmalıdır. Vedalaşırken ebeveynlerin kararlı bir tavır takınması ve çocuğun kaygılarını yatıştırabilmesi gerekir.

Öğretmen ve diğer okul görevlileri de çocuğun durumuna ilişkin bilgi sahibi olmalı ve aile ile okul işbirliği içinde hareket etmelidir.

Bu süreçte çocuğun okul korkusunu ve reddini yenebilmesi için okul ortamında olumlu deneyimler yaşaması ve cesaretlenmesi gereklidir. Olumlu davranışlarını takdir etmek, korktuğu durumlarda olumsuz yaklaşımlardan kaçınmak ve görmezden gelmek fayda sağlar.

Bu süreçte işlerin zorlaşması halinde bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurarak destek alınmalıdır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Çocuk ve Ergen Psikiyatri birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Doktor güncelleniyor.

Diğer Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler