Anasayfa Tıbbi Birimler Kulak Burun Boğaz Plasma Geniz Eti Bademcik Ameliyatı
Plasma Geniz Eti Bademcik Ameliyatı

Bademcikler ve geniz eti, bağışıklık sisteminde lenfosit üreten lenfoid dokulardır. Lenfositler, vücuda giren virüs, bakteri, mantar veya parazitleri ortadan kaldırır. Bademcikler virüs veya bakteriye maruz kaldıklarında boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, şişkinlik, halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Bademcik ve Geniz Eti Neden Alınır?

Bademcik ve geniz eti ameliyatları özellikle çocukluk döneminde sıkça gerçekleştirilen operasyonlardan biridir. Çocuklarda bademcik sorunları ve geniz eti problemleri genelde birlikte ortaya çıkar. Riski az olan bu operasyon sonrası komplikasyonların azaltılması için beslenme tarzına dikkat edilmelidir.

Bademcik Hangi Rahatsızlıklara Neden Olur?

Çocuklarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri bademciklerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Bademcik şişmesi sonucu yutma, beslenme ve konuşma bozukluklarının yanı sıra ağrı, ağız kokusu, burun tıkanıklığı gibi sorunlar oluşabilmektedir. Sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları kalp, eklemler ve böbreklerde çeşitli problemler doğurabilmektedir.

Plasma Yöntemi Nedir?

Plasma yöntemi, geniz eti ve bademciklerin özel bir yöntemle buharlaştırılıp alınmasıdır. Radyofrekans enerjisi kullanılan bu teknik ağrısız ve kanamasız bir operasyona imkân tanıyor. İzoterik denilen tuzlu su ameliyat yapılacak bölgeye verilerek bir plasma bölgesi oluşturulur. Bu bölgeye giren dokular bir taraftan buharlaşırken diğer taraftan bir vakum sistemi ile çekilerek ortamdan uzaklaştırılır. Çevre dokulara hiçbir zarar vermeden operasyon gerçekleştirilir.

Plasma Yöntemi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Plasma yöntemi, bademcik enfeksiyonları ve geniz eti büyümeleri sonrası oluşan komplikasyonların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Bademcik büyümesi ve enfeksiyonları sonrası yutma, beslenme ve konuşma bozukluklarının yanı sıra ağrı, ağız kokusu ve burun tıkanıklığı gibi sorunlar oluşur. Geniz eti büyümesi nedeniyle de uykuda horlama, solunum sıkıntısı hatta nefes durması gibi sorunlar yaşanmaktadır. Hastalar derin uykuya geçemediği için kilo kaybı ve boy artışında yavaşlama gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Bunların yanında sinüzit, orta kulak enfeksiyonları, gece öksürükleri, uzun dönemde ise diş bozuklukları ve yüz-çene kemiklerinde deformasyon gibi sorunlar görülebilmektedir.

Ağrısız ve kanamasız bir uygulama olan Plasma Yöntemi ile bademcikler ve geniz eti alınarak yaşanan ve yaşanması muhtemel sağlık problemleri ortadan kaldırılır.

Plasma Yöntemi ile Bademcik Ameliyatı

Bademcikler vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak bademcik büyümesi ve enfeksiyonları sonrası bademciklerin alınması gerekebilir. Plasma yöntemi ile ağrısız ve kanamasız bir şekilde bademciklerin alınması mümkündür.

Plasma ile Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Plasma yönteminde yapılan ameliyatta bademcikler tamamen alınmaz. Radyofrekans teknolojisinin kullanıldığı bu ameliyatta bademciklerin solunum ve yutma sorununa neden olan fazlalık kısımları alınmaktadır. Operasyonda bademciklerin 1/5’lik kısmı bırakılır, kalan bademcik dokusu ise ameliyat yerini kaplayarak hem ağrının azalmasını hem de daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Plasma ile Bademcik Ameliyatında Ağrı Olur Mu?

Plasma yönteminde ağrı ve kanama çok azdır. Ameliyatta bırakılan sağlam doku ameliyat bölgesini kaplar, bir süre sonra bademciğin normal boyutlarına ulaşarak işlevlerini üstlenir. Bademciğin eski boyutlarına ulaşması ise nadir görülür.

Plasma Yöntemi ile Geniz Eti Ameliyatı

Plasma (radyofrekans) yöntemi ile geniz eti operasyonları başarı ile yapılmaktadır. Tam görüş açısında yapılan operasyon sonrası geniz etinin tekrar büyüme ihtimali de düşüktür. Oldukça kısa süren bu operasyonda çevre dokulara da zarar verilmez.

Plasma Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Plasma yöntemi, normal ameliyatlara göre daha avantajlı bir yöntemdir. Avantajları ise;

• Ameliyat süresi oldukça kısadır
  • Ağrı ve kanama yok denecek kadar azdır
  • Klasik ameliyatlardaki sorunlar yaşanmaz
  • Bademcikler ve geniz eti keskin aletler kullanılmadan, buharlaştırılarak alınır
  • Bademciklerin tamamı yerine enfeksiyon olan kısmı alınır. Dolayısıyla bademcik normal işlemini görmeye devam eder.

Plasma Geniz Eti-Bademcik Ameliyatı Sıkça Sorulan Sorular

Plasma Bademcik-Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Çocuklarda Büyüme Artar Mı?

Ameliyatla uyku problemlerine neden olan sorun ortadan kaldırılır. Bu nedenle çocuk sağlıklı bir şekilde uyur ve dinlenir. Bu da büyüme hormonu seviyesini artırarak boy-kilo oranına yansır.

Geniz eti problemlerinin tedavi edilmemesi yüz şekline de etki eder. Alt çene arkaya, üst çene ise öne doğru görünür. Çocuk nefes almakta zorlandığı, nefes almak için ağız yolunu kullandığı için derin damak yapısı oluşur. Sinüsler gelişmediği için yanaklar da düz bir görünüm olur. Ayrıca çocuklar düzgün uyuyamadıkları için halsiz ve uykulu da görülürler.

Bademcik ameliyatı ortalama 20-45 dakika arası sürer. Ancak plasma yönteminde bu süre daha kısadır. Plasma geniz eti ameliyatı ise yaklaşık 5-6 dakika sürer.

Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.