Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Sarkoidoz
Sarkoidoz

Sarkoidoz


İÇİNDEKİLER

Sarkoidoz Nedir?

Bağışıklık sistemi kimi zaman vücuttaki çeşitli dokulara reaksiyon gösterebilir. Sarkoidoz bu şekilde oluşan bir hastalıktır ve neredeyse her bir hasta için değişik klinik tablolara yol açar. Romatolojik bir hastalık olan Sarkoidoz diğer bağışıklık problemlerinden farklı olarak dokular üzerinde granülom denilen iltihaplı dokuların oluşmasına sebep olur. Tüberküloz hastalığında meydana gelen cilt bozukluklarına benzeyen granülomlara sebep olsa da yine de enfeksiyonlardan dolayı meydana gelen bir hastalık değildir.

Sarkoidoz, vücutta her dokuyu tutabilmektedir. Diğer romatolojik rahatsızlıklardan farklı olarak, meydana geldiği organ ya da sisteme göre farklı klinik belirtiler oluşturabilir. Yine de en yaygın şekilde gözlerde, lenf bezlerinde, ciltte ve akciğerde rastlanır.

Sarkoidoz Nedenleri

Sarkoidoz hastalığının nedeni mevcut klinik yaklaşımlar doğrultusunda bilinmemektedir. Buna karşın yapılan incelemelerde Sarkoidoz hastalığının kimi cinsiyet, yaş ve ırk gruplarında daha sık görüldüğü ortaya çıkıyor. Sarkoidoz hastalığının risk grubu şu şekilde:

  • Afrika kökenli bireylerde bu hastalığın gelişme olasılığı daha yüksek
  • Kadınlarda erkeklere kıyasla daha çok saptanıyor
  • Ailesinde bu hastalığa yakalanmış biri olanlarda da toplumun geri kalanına kıyasla görülme sıklığı artıyor.
  • Çocuklarda çok nadiren rastlanırken 20 ve 40 yaş arası kişiler risk grubunu teşkil ediyor.

Tüm bunların yanı sıra bu hastalığa neden olan bağışıklık sistemi reaksiyonunun virüs, kimyasal, bakteri veya tozlar tarafından tetiklendiği, sonrasında bu reaksiyonun kontrolsüz biçimde vücut dokularında yayıldığı düşünülüyor.

Sarkoidoz Belirtileri

Sarkoidoz hastalığının klinik belirtileri hastalara göre değişkenlik arz ediyor. Bu yüzden kimi hastalarda hiçbir belirti gözlenemezken, bazılarında farklı vücut dokularını ilgilendiren bir takım klinik tablolar ortaya çıkabiliyor. Yine de Sarkoidoz hastalığının seyrinde gözlemlenen belirtiler şu şekildedir:

  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Kilo kaybı
  • Eklem Ağrıları
  • Göğüs ağrısı, kuru öksürük, nefes darlığı
  • Hazımsızlık, ağız kuruluğu, karın şişkinliği, ishal
  • Ciltte meydana gelen kızarıklıklar ve döküntüler, saç dökülmesi
  • Gözde kaşıntı, kuruluk, ağrı, yaşarma ve görme kaybı
  • Sinir sisteminde baş ağrısı, işitme kaybı ve epileptik nöbetler

Sarkoidoz Tanısı

Sarkoidoz hastalığı vücutta çeşitli dokuları etkileyebilir ve iltihaplanmalara neden olabilir. Fakat başka hastalıklarla benzer klinik tablolar yarattığı için tanı konulması kolay değildir. Uzman hekim hastanın tıbbi öyküsünü derinlemesine sorgulamalı ve detaylı bir fizik muayene gerçekleştirmelidir.

Fizik muayene sırasında büyümüş lenf bezleri, akciğer ve kalp sorunları, cilt lezyonları ve karaciğer – dalak büyüklükleri saptanabilir. Akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans yani MR teknolojisinden faydalanılır. Bununla birlikte solunum fonksiyon testlerine de başvurulabilir.

Siz de Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimine başvurarak erken tanı ve doğru tedaviden faydalanabilirsiniz.

Göğüs Hastalıkları Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler