Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Açık Cerrahiler TAH
TAH

TAH

Histerektomi Nedir?

Çeşitli nedenlerden dolayı rahmin alınması işlemlerine histerektomi denilmektedir. Kadınlarda sezaryenden sonra en çok tercih edilen ameliyatlardan biridir. TAH (Total Abdominal Histerektomi) de histerektomi çeşitlerinden biridir.

Total Abdominal Histerektomi (TAH) Nedir?

Rahmin tamamının, karından yapılan (abdominnal) kesi ile çıkarılması işlemine denilmektedir. TAH ameliyatlarında yumurtalıklar (overlar) alınmaz. Yumurtalıklar, 45 yaş altı kadınlarda menopoza kadar faaliyetini sürdüreceğinden yerinde bırakılmalıdır.

Ameliyat sonrasında adetten kesilme ile birlikte menapoza girilmez, yumurtalıkların salgıladığı hormonlar nedeniyle sıcak basması, terleme, çarpıntı ve ateş gibi sorunlar yaşanmaz. Bir müddet sonra yumurtalık rezervi tükenip estrojen hormonu azalınca menopozal şikâyetler başlar.

TAH+BSO Ameliyatı

Rahim ile birlikte iki yumurtalığın da alındığı ameliyata ise Total Abdominal Histerektomi + Bilateral Salpingooferektomi (TAH+BSO) adı verilmektedir. Özellikle 45 yaş üstü kadınlarda tercih edilir. Amaç, zaten menopozla birlikte yumurtalıkların işlevi bittiği için, ileriki yaşlarda hastayı yumurtalık kanserinden korumaktır. 50 yaş altında olup yumurtalık kisti veya endometriosis problemi yaşayan kişilerde de bu operasyon yapılmaktadır.

Bu operasyona cerrahi menopoz denilir ve operasyonu geçiren hastalar menopoza aniden girerler. Ameliyattan 15-20 gün sonra sıcak basması, terleme, ateş, sıkıntı ve çarpıntı gibi şikâyetler ani ve şiddetli bir şekilde başlar. Bu şikâyetler, menopoza normal yollardan giren kadınlardakine göre daha şiddetlidir.

TAH+BSO ameliyatı sonrası hastalarda estrojen hormonu tedavileri ile bu şikâyetler azaltılabilmektedir.

Total Abdominal Histerektomi+Unilateral Salpingooferektomi (TAH+USO) Ameliyatı

Rahim ve yumurtalıklardan sadece birinin alınması operasyonudur. Genellikle yaşı genç hastalarda tercih edilir. Tek yumurtalığın bırakılmasındaki amaç; kişinin menopoza giriş sürecini uzatmaktır.

Histerektomi Ameliyatları Neden Yapılır?

Rahim alınması (histerektomi) ameliyatları;

  • Myomların alınması (İyi huylu tömürler)
  • Kanser (Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi durumlar)
  • Endometriyal Hiperplazi (Rahim zarı kalınlaşması)
  • Tedavi Edilemeyen Adet Düzensizlikleri
  • Endometriozis (Rahimdeki hücrelerin batında yapışıp çoğalarak adezyon gelişmesi)
  • Rahim Sarkması
  • Doğum ve Gebelik Komplikasyonları
  • Tuborvaryen abse, yumurtalık ve batın kistleri, endometrial polip gibi nedenlerle histerektomi ameliyatları yapılmaktadır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Açık Cerrahiler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler