Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Besin Alerjisi Mi? Gıda İntoleransı Mı?

Besin Alerjisi Mi? Gıda İntoleransı Mı?

Besin alerjisi mi? Besin intoleransı mı? Birbirinden farklı bu iki kavram çok kez karıştırılır. Peki, besin alerjisi nedir? Besin intoleransı nasıl anlaşılabilir? İşaretleri nelerdir? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nihal Özdemir, merak edilen bu soruları yanıtladı.

Gıda Alerjisi Nedir?

Nihal Özdemir, besin alerjisini; vücudun bağışıklık sistemiyle tüketilen gıdalara karşı gösterdiği aşırı reaksiyon olarak tanımlıyor. Besin alerjilerin her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Özdemir, genel olarak yumurta, süt, balık, yer fıstığı, ceviz, susam, soya, buğday, mercimek gibi besinlere karşı kişide duyarlılık gelişebileceğini ifade ediyor.

Gıda Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Diyetisyen Nihal Özdemir, vücutta pek çok organda kendini hissettiren besin alerjilerinin belirtilerini şu şekilde sıralıyor:

  • Vücutta kaşıntı, yanma, kızarıklık
  • Ürtiker (kurdeşen)
  • Dudak ve göz kapaklarında şişlik
  • Burunda tıkanıklık
  • Hapşırma, geniz akıntısı
  • Damakta kaşıntı
  • Gözlerde sulanma
  • Nefes darlığı
  • Besini reddetme
  • Kusma, bulantı, ateş
  • Yutmada zorluk
  • Karın ağrısı, kramplar
  • Kanlı veya mukuslu ishal
  • Çarpıntı, nabız hızının artması
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Baş ağrısı ve bayılma
  • Hazımsızlık
  • Sık idrara çıkma
  • Sürekli uyku hali
  • Nabızda hızlanma

Gıda Alerjisinin Tedavisi Mümkün Mü?

Günümüzde besin alerjilerinde bilimselliğe dayalı kesin bir tedavi yönteminin olmadığını kaydeden Dyt. Nihal Özdemir, bireyin alerjik olduğu ürünlerden kaçınmasının sağlıklı bir çözüm yolu olabileceğini belirtiyor. Özdemir, bu rahatsızlıkla karşılaşan hastalardaki hafif reaksiyonların tedavisinde antihistaminik ilaçlar veya kortikosteroidlerin kullanılabileceğini söylüyor.

Gıda İntoleransı Nedir?

Nihal Özdemir, şikâyetleri benzer olduğu için sıklıkla gıda alerjisi ile karıştırılan gıda intoleransını; vücuda alınan besin içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin tepkisi olarak değerlendiriyor. “Vücuda alınan bir gıda enzim eksikliğinden ya da başka bir nedenden sindirim sistemi tarafından hazmedilmeyebilir. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder veya hasarlara neden olabiliyor.” açıklamasını yapan Özdemir, gıda intoleransının belirtileri hakkında şu başlıkları paylaşıyor:

  • Mide ağrısı veya yanma hissi
  • Mide kasılmaları, huzursuzluk
  • Bulantı ve kusma
  • Mide ve bağırsaklarda gaz
  • Kramp, şişkinlik ve gaz
  • Baş ağrısı, ishal, kabızlık
  • Sinirlilik, halsizlik, yorgunluk

Mutlaka Hekime Başvurulmalı

Sindirim sistemi hassasiyetiyle ilişkili olan besin intoleransının toplumda daha yaygın bir şekilde görüldüğüne işaret eden Nihal Özdemir, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Özdemir, şöyle devam ediyor: “Besin alerjisi veya gıda intoleransı; her iki durumda da bir hekim muayenesi yapılması önemlidir. Besin alerjisi teşhis için ‘IGE antikoru’ diye bilinen bir kan testi veya ‘deri prick’ testi istenebilir. Deri prick testi ile bir gıdaya alerjinizin olup olmadığı öğrenilebilir. Gıda intoleransının tedavisinde rahatsızlığa sebep olan besinin diyetten çıkarılması veya metabolizmanın tolere edebileceği oranda alınması uygun olacaktır.”

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler