Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Düzenli Uyku Çocukların Eğitim Başarısını Artırır

Düzenli Uyku Çocukların Eğitim Başarısını Artırır

Çocuklar okulla başlayınca doğal olarak uyuma ve uyanma saatleri değişiyor. Pek çok aile, uzun yaz tatili alışkanlıkları sürdürme eğiliminde olan çocuklarının geç uyumalarından yakınıyor. Uzmanlar, düzenli uykunun okul başarısını etkilediğini hatırlatıyor. Peki, çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanabilir? Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Fırat Ata, bu konuda bilinmesi gerekenleri anlattı.

Gelişim İçin Yeterli Uyku Şart!

Eğitim-öğretim sırasında çocukların “uyku düzeni” anne ve babaların sıklıkla şikâyet ettikleri konuların başında geliyor. Uzmanlar, sağlıklı gelişim için kaliteli ve yeterli uykunun şart olduğunu belirtiyor. Bu yüzden okul döneminde çocuklarda uyuma ve uyanma periyotların en az “15 dakika erkene alınmasını” öneriyorlar.

Uyum Sorunları Yaşanıyor

Yaz tatili boyunca arkadaşlarıyla bolca zaman geçirmenin keyfini çıkaran çocuklar, geç saatlere kadar uyumayabiliyor. Ancak uzun tatil sonrası okula başlayan öğrenciler, gerek beslenme gerekse uyku disiplinleri açısından yazdan kalma alışkanlıklarını terk etmede zorlanabiliyor. Bu yüzden okul saatlerine uyum sağlamakta problem yaşıyorlar.

Uykusuzluk Motivasyonu Düşürür

Düzenli uyku yalnızca ders başarısını etkilemiyor. Aynı zamanda ders dışı sosyal, kültürel, sportif aktivitelerini ve gün boyu gerekli olan motivasyonları için de önemlidir. Aslında kaliteli uyku sadece öğrenciler için değil her yaştaki tüm bireyler için de temel bir ihtiyaçtır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Fırat Ata, bu hususta şu değerlendirmeleri yapıyor:

‘15 Dakika Kuralı’ Uygulanabilir

“Kaliteli bir uyku gelişim evresindeki bireyler üzerinde etkilidir. Sağlıklı bir hayatın kurallarından olan ‘iyi bir uyku’ yaşam kalitesini artırır. Çocuklar tatil günlerinde etkinlikler ve oyuna daha fazla zaman ayrılıp uyku rutinlerini değiştirebiliyor. Onların uyku alışkanlıklarını planlamak için aileler tarafından ‘15 dakika’ prensibi çözüm olabilir. İlk aşamada 15'er dakikayla başlanan erken uyuma, sabahları 15'er dakika geç kalkılmayla uyku düzeni normale konulabilir. Uyku eğitim sürecinde öğrencinin verimini artırır. Aileler eğitim sürecinde onların uyku düzenlerinin oluşmasına yardımcı olmaları gerekir.”

Genetik Nedenler Uykuyu Etkileyebilir

Araştırmalar yaş gruplarına göre ideal uyku sürelerinin değişebildiğini gösteriyor. Yaşam konforunu yükselten düzenli uyku, bazen genetik rahatsızlıklardan olumsuz etkilenebiliyor. Konuyla ilgili Amerika Uyku Tıbbı Akademisi’nin dikkat çekici bir araştırması var. Bu çalışmaya göre; 6-12 iki yaş arası bireylerin 9-12 saat, 13-18 yaş grubundakilerin 8-10 saat kadar uyumaları ideal bir süre olarak kabul ediliyor. Öte yandan uykunun kişinin genetiğiyle ilişkili olduğu da biliniyor. Genetik faktörlerden dolayı uyku düzeninde 1-2 saatlik iniş ve çıkışlar olabilir.

Uzm. Dr. Mehtap Fırat Ata, çocukların uyku düzeninin önemli olduğunu; ancak ailelerin bu konuda çok fazla ısrarcı olmamalarını tavsiye ediyor. Unutulmamalı ki; çocuklar uyku disiplinini sağladıkları zaman zaman ders çalışma ve beslenme gibi tüm alışkanlıkları da yoluna girecektir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler