Anasayfa Tıbbi Birimler Kardiyoloji Koroner Anjiyografi
Koroner Anjiyografi

Koroner Anjiyografi

Koroner anjiyografi son derece başarılı bir tetkiktir. Kalbe ve kalp odacıklarına giden koroner arter damarlara kontrast madde enjekte edilerek uygulanan bir çeşit x-ray tekniğidir. Kontrast maddenin ardından kalp odalarındaki kan basıncını ve kan akımını ölçmek mümkündür. Aynı zamanda koroner arter damarlarda herhangi bir bloke olup olmadığını tespit etmek için ideal bir yöntemdir.

Koroner Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Koroner Anjiyografide doktorlar, ilk olarak kateter adı verilen uzun ince bir tüpü bacakta bulunan bir artere yerleştirerek kateterizasyon işlemi uygular. Kateter kalbe ulaştıktan sonra kontrast madde enjekte edilir. Bu kontrast madde, doktorlara koroner arterlerin ve kalp odaların durumunu izleme olanağı sağlar. Kontrast maddenin kalpteki ve koroner arterlerdeki dolaşımı, hareketli bir anjiyogram biçiminde kaydedilir. Kaydedilen bu veriler bir monitör üzerinden takip edilir.

Koroner Anjiyografi İşlemine Nasıl Hazırlanılır?

Koroner Anjiyografi tetkikinden önceki geceden başlayarak hiçbir şey yenilip içilmemeli. Eğer kişinin diyabet rahatsızlığı varsa yemek yememek kan şekerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden diyabet hastalarının koroner anjiyografi öncesinde yemek ve insülin alımı konusunda doktoruna danışması gerekir.

Doktorunuzu kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Zira doktor test öncesinde sağlıklı bulgular elde edebilmek için bu ilaçları kullanmayı bırakmanızı isteyebilir. Koroner Anjiyografi öncesinde gerekirse elektrokardiyogram, kan testi veya göğüs röntgeni istenebilir.

Koroner Anjiyografi Süreci

Koroner Anjiyofrafi sürecinde hasta röntgen kamerasının yanında yer alan muayene masasına uzanır. Hastanın göğsüne elektrotlar yerleştirilir. Elektrokardiyogram makinesine bağlı olan bu elektrotlar koroner anjiyografi süresince hastanın kalp ritmini takip etmemizi sağlar.

Herhangi bir enfeksiyonu önleyebilmek için kateterin yerleştirileceği bacağın çevresinin tıraş edilmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Hastanın koluna tüpe bağlı bir iğne (intravenöz hat) yerleştirilir. İşlem sırasınca hastanın rahat ve konforlu hissetmesi için hafif bir yatıştırıcı uygulanır.

Özellikle kateterin yerleştirileceği bölgeyi lokal olarak uyuşturmak için anestezik ilaç verilir. Sonrasında ciltte minimal bir kesi açılır. Doktorlar kateterin yerleştirileceği arteri tespit eder.

Artere yerleştirilen kateter yumuşak ve nazik biçimde kalbe ulaştırılır. Kalbin ana pompalama odasındaki kan basıncının ölçülmesi gerekiyorsa kateter o bölgeye ulaştırılır ve ardından kalbe kontrast madde pompalanır. Eğer koroner arterlerdeki kan akışı izlenmek istenirse kateter, her bir arterin açıklığına yerleştirilir ve kontrast madde buraya pompalanır.

Kontrast madde ana arterlerdeki veya dallardaki tıkanıklıkları tespit etmemizi sağlar. Elde edilen veriler, monitöre yansıtılır ve kayıt altına alınır. Doktorlar, ihtiyaç duydukları verileri elde ettikten sonra kateter vücuttan çıkartılır. Sıkı bir basınç uygulanarak olası bir kanamanın önüne geçilir. Kateterin yerleştirildiği bölge bandajlanır.

İşlemin ardından birkaç saatliğine istirahat etmenizde fayda vardır. Doktorun uyguladığı sakinleştirici, etkisini yitirene kadar kendinizi uykulu hissetmeniz normal. Bu dinlenme sürecinde mümkün olduğunca hareketsiz kalmanızda ve dilinizi fazla bükmemenizde fayda vardır. Bu sürede hemşireler kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı gözlem altında tutar. Her şey normalleştiğinde ise güven içerisinde evinize dönebilirsiniz.

Koroner Anjiyografi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koroner Anjiyografi son derece güvenli bir tetkiktir. Bu tetkikte kontrast madde olarak kullanılan boya tamamıyla zararsızdır. İşlemin ardından bol miktarda su tüketerek kontrast maddenin vücudunuzdan atılmasını sağlayabilirsiniz. Nadiren de olsa bir hasta kullanılan boyaya karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Özellikle kabuklu deniz mahsullerine, çileğe ve iyota karşı alerjiniz varsa muhakkak koroner anjiyografi öncesinde doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz gerekir.

Kardiyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kardiyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler