Anasayfa Tıbbi Birimler Kulak Burun Boğaz Kulak Zarına Tüp Takılması
Kulak Zarına Tüp Takılması

Kulak Zarına Tüp Takılması

İşitme azlığı günümüzde kulak hastalıkları içerisinde önemli bir yer kaplar. Özellikle çocukluk çağında kulakta sıvı birikmesi ile ortaya çıkan işitme kaybı, en önemli işitme problemlerinden biridir. Erken teşhis sonrası kulak zarına tüp takılması ile bu sorunu büyümeden önlemek mümkündür. Kulak zarına takılacak tüp, görevini yeterli oranda yapamayan östaki borusunun işlevini görüp, orta kulak ile dış ortam arasındaki basıncı dengeler. Bunun sonucunda da orta kulakta bulunan inflamasyon düzelir ve hücreler normal işlevlerini görmeye başlar.

Orta Kulakta Sıvı Toplanması Nedir?

Orta kulakta sıvı toplanması, genelde sık tekrarlayan orta kulak iltihapları ve östaki tüpünün yetersiz çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda sıklıkla geniz eti büyümesi ile birlikte görülür.

Bakteri ve virüsler östaki tüpü yoluyla burundan ve genizden orta kulağa ulaşıp iltihap oluştururlar. Bu iltihap tedavi edilmezse veya sık tekrarlarsa orta kulakta sıvı birikimi sürekli hale gelerek işitme kaybına neden olur.

Orta Kulakta Sıvı Toplanmasının Belirtileri Nelerdir?

Orta kulakta sıvı toplanması genelde sessiz ilerler. Genelde ebeveynlerin dikkatini çekmez ancak hafif derecede işitme kaybı vardır. Çocuğun televizyonu yüksek seslen dinlemeye başlaması bu problemin ilk belirtilerindendir.

Kulak Tüpü Uygulaması Nedir?

Kulak zarına ufak tüplerin yerleştirilmesi işlemidir. İşitme sistemi içerisinde bulunan orta kulağın normalde hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusu da orta kulakta hava dolmasını sağlar. Kişi nefes alıp verdikçe, esnedikçe, yutkundukça açılıp kapanarak basıncı dengeler. Basınç fazla olduğu durumlarda orta kulak basıncı östaki borusu üzerinden genze atar. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti kaynaklı hastalıklar, geniz kanseri gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle orta kulakta havalanma problemleri ortaya çıkar ve bu da negatif basınç oluşturur. Beyin bu durumda tükürük bezlerine salgı yapması emrini verir. Ağızda biriken salgının yutulması esnasında ise östaki borusu kasları çalışarak orta kulağı havalandırır. Bu durumda orta kulak havalanmıyorsa bu sefer de orta kulaktaki dokular salgı yaparak sıvı üretir. Bunun sonucunda da orta kulakta sıvı birikir. Orta kulaktaki havalanma problemi uzun sürerse biriken sıvı zamanla koyulaşır ve işitme kaybına neden olur.

Orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında burun genizden havalanmıyorsa bu sefer kulak zarı dışarıdan çizik atılarak delinir ve biriken sıvı vakumla çekilir. Bu delik ayrıcı havanın orta kulağa gitmesini de sağlar. Birkaç güne bu çizik iyileşir ve kapanır ancak zamanla yeniden sıvı birikimi görülür. Bu problemin önüne geçmek, çiziğin kapanmamasını sağlamak için araya bir kanal yerleştirilir. Buna da tüp denilmektedir.

Kulak Tüpü Hangi Durumlarda Takılır?

Kulak tüpü;

  • Orta kulakta biriken sıvının tahliyesinde
  • Tekrarlayan orta kulak iltihaplarının tedavisinde
  • Kulak zarı çökme tedavisinde
  • Basın farklılıkları kaynaklı travmaların tedavisinde
  • Östaki borusunun ve kulak zarının anatomik bozuk olduğu durumların tedavisinde kulak tüpü takılır.

Kulak Zarına Tüp Nasıl Takılır?

Mikro cerrahi yöntemi ile dış kulaktan girilip kulak zarı çizilir. Kulak zarında açılan bu çizikten orta kulakta bulunan sıvı vakumla dışarı çekilir. Ardından tüp, bir ucu dış kulakta diğer ucu orta kulakta olacak şekilde yerleştirilir.

Kulak Tüpü Ne Kadar Süre İle Kulakta Kalır?

Kulak tüpünün ne kadar kulakta kalacağı ise tüpün tipine göre değişir. 6-9 ay kulakta kalıp kendiliğinden vücuttan atılan tüpler olduğu gibi 1 yılı aşkın süre kulakta kalabilen T-tüpler de bulunur.

Kulak tüpünün verimli olabilmesi için kulağa su kaçırılmaması önemlidir. Bunun için banyo yaparken kulaklarda vazelinli kulak tıkaçları kullanılmalıdır.

Kulak Zarına Tüp Takılması Sıkça Sorulan Sorular

Kulak Tüpü Takılması Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kulak tüpü takılması ameliyatları çocuklarda genel anestezi, büyüklerde ise bölgesel anestezi uygulanarak yapılır. Ameliyat ortalama olarak 5 dk. sürer.

Hayır, görülmez. Ancak muayenede kulak içine bakıldığında görülebilir.

Ağrılı bir işlemdir ancak hastanın bu ağrıyı hissetmemesi için genel veya lokal anestezi uygulanır. Tüp takıldıktan sonra ise hiçbir ağrı oluşturmaz.

Her cerrahi işlemde bir risk vardır. Tecrübeli bir doktor yapmazsa tüp orta kulağa kaçabilir, enfekte olabilir, tıkanabilir hatta kaybolabilir. Tüp atılsa bile delik kapanmayabilir, kulak zarında kireç oluşturabilir.

Hayır, hiçbir yaş sınırı bulunmaz. Her hastaya kulak tüpü takılabilir.

Kulak Burun Boğaz Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kulak Burun Boğaz birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler