Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Kulaklara Zarar Veren Faktörlere Dikkat!

Kulaklara Zarar Veren Faktörlere Dikkat!

Beş temel organdan biri olan kulaklar hassas özelliklere sahiptir. Bilinçsizce yapılan bazı davranışlar veya girilen ortamlar kulaklara hasar verebilir. Uzmanlar, kulak sağlığını etkileyebilecek tutumlardan kaçınılmasını istiyor. İşte kulaklara zarar veren faktörler ve bunlara yönelik çözüm yöntemleri…

Yüksek Ses ve Gürültü

Yüksek sesler, ana işlevi duyma gereksinimi karşılamak olan kulakları olumsuz etkiler. Bu yüzden uzun süre yüksek şiddetli müzik dinlemekten kaçınılmalı, silah atışı yaparken mutlaka kulak korunmalıdır. Devamlı yüksek sesli ortamlarda bulunmak veya şiddetli patlamalara maruz kalmak işitme kayıplarına veya kulakta çınlamaya neden olabilir. İşitme kaybı kişiden kişiye ve sesin derecesi ve süresine bağlı olarak kalıcı ya da geçici olabilir.

Kulak Temizleme Çubukları

Temizleme çubukları, bilinenin aksine kulağa yarar yerine zarar verebilir. Uzmanların bu konudaki uyarılarına rağmen kullanılan temizleme çubukları kirin kulak kanalında tıkanmasına neden oluyor. Normal koşullarda kendiliğinden kulak dışına atılabilen kir, çubuklarla temizlendiğinde bu doğal sistem bozulmuş olur. Kulak çubukları çok sık ve daha derine doğru itildiğinde ise kulak zarı hasar görebilir.

Bazı Kulak Damlaları

Bazı kulak damlaları da kulak için zararlı içerikler taşır. Bu damlaların bir uzman tarafından reçete edilmeden rastgele ve bilinçsizce kullanılması kulağa zarar verebilir. İçerisinde hangi maddelerin olduğu belli olmayan bu karışımlar kulak kanalı Ph dengesini bozabilir. Kulakta mantar enfeksiyonu veya iltihap oluşturabilir.

Cep Telefonu Kullanımı

Pek çok bilimsel araştırma cep telefonlarının radyasyon ve elektromanyetik dalga yaydığını ve bunun beyin ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirtiyor. Cep telefonlarının etkilediği organlardan biri de kulaklardır. Elektromanyetik dalgalar kulakta zonklama, çınlama ve derinden ağrı hissi oluşturma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Çok yoğun cep telefonu ile konuşmak mecburiyetinde olan bireylerin kulaklık kullanmaları yararlı olacaktır.

Sigara Tüketimi ve İlaçlar

İçeriğinde çok sayıda zararlı madde yer alan sigara sağlığa zararlıdır. Sigara kullanımı pek çok organa olduğu gibi kulak üzerinde de etkilidir. Kan damarlarında bozulmalara sebep olan sigara, kılcal damarlara hasar vererek kan akımını engeller. Yetersiz kan akımı işitme kaybı ile sonuçlanabilir. Zorunlu olarak alınan bazı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları da kulak hücrelerinin ölmesine veya kalıcı işitme kayıpları ile sonuçlanabilir. Bu ilaçların bir uzman gözetiminde kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Hijyenik Ortamda Yapılmalı

Piercing uygulamasının hijyenik bir ortamda yapılması önemlidir. Sağlıksız koşullarda yapılan piercing kulak kıkırdağında erimeye; dolayısıyla burada şekil bozulmalarına sebep olabilir. Bu yüzden kulak kıkırdağında delme işlemi bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Benzer şekilde küpeler de kulakta kaşınma ve enfeksiyon gibi kimi alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.

Baş Dönmesi Ciddi Bulgu

Duyma fonksiyonun yanı sıra dengenin sağlanmasında da önemli rol oynayan kulaklarda ortaya çıkan bir takım belirtiler hafife alınmamalıdır. Öncelikle baş dönmesi olmak üzere; basınç artışı ve tıkanma hissi iç kulaktaki denge mekanizmasının etkilendiğine işaret eder. Bu semptomların tanı ve tedavisi ihmal edildiğinde işitme organında sorunlar ortaya çıkabilir. Denge sistemini bozan faktörler duyma kayıplarına zemin hazırlayabilir. Söz konusu rahatsızlıkları olan bireyler bir kulak burun boğaz hekimine görünmeleri doğru bir adım olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler