Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Ostomi Ameliyatı
Ostomi Ameliyatı

Ostomi Ameliyatı

Ostomi (Stoma)Nedir?

Ostomi, ameliyatlar sonrası içi boş olan organdan vücut yüzeyine bir ağız açılması işlemidir. Yani, ameliyat sonrası organdan açılan bir delik ile atık maddelerin vücuttan atılması işlemidir.

Stoma Türleri Nelerdir?

Stomanın yeri, ameliyatın türüne göre değişmektedir. Tıpta en çok stoma, bağırsaklarda oluşturulur. İnce bağırsağın karın ön duvarına ağızlaştırılmasına İleostomi, kalın bağırsağın (kolon) ağızlaştırılmasına ise Kolostomi adı verilir. Stomi ile amaç; barsak içeriğinin geçici veya kalıcı olarak karın duvarından boşaltılmasını sağlamaktır.

Stomo işlemi diğer organlar için de yapılabilmektedir. Soluk borusunun deriye ağızlaştırılmasına trakeostomi, idrar yollarından yapılana ürostomi, midenin deriye ağızlaştırılmasına ise gastrostomi adı verilmektedir.

Ostomiye (Stomaya) Neden İhtiyaç Duyulur?

Ağızdan alının besinler sindirim sistemi vasıtasıyla sindirilir, yararlı besinler emilerek kana karışır, gıda artıkları ise bağırsak ve makat yoluyla vücuttan atılır. Bağırsaklarda yaşanabilecek hastalıkların tedavisinde bazı durumlarda bağırsakların karın cildine ağızlaştırmaya ihtiyaç duyulabilir. Bu işlem çerçevesinde cilt ağzına stoma açılarak bir torba yerleştirilir. Sindirim işlemi sonrası oluşan gıda artıkları (gaita) stoma vasıtasıyla vücut dışına atılarak bu torbada toplanır.

Stoma Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Stoma sonra olumsuz durumlarla karşılaşmamak için öncesinde planlamanın iyi yapılması gerekir. Bunun için;

Stoma Yeri Ameliyat Öncesi Belirlenmelidir

Stoma yeri ameliyat öncesi mutlaka belirlenmelidir. Stomanın yeri hastanın vücut yapısına ve karındaki skarların varlığına göre kararlaştırılır. Yanlış bir yerde açılacak stama, içeriğin torba dışına sızması ve bunun sonucunda da cilt hasarı ve travmaya neden olabilir. Açılacak stoma kesesini hastanın görmesi de önemli bir ayrıntıdır.

Hasta Ameliyat Öncesi Bilgilendirilmelidir

Ameliyat öncesi hasta stoma hakkında bilgilendirilmelidir. Hasta, ameliyat sonrası nelerle karşılaşacağı, hangi durumda neler yapması gerektiğini bilmelidir.

Doğru Cerrahi Teknikler Uygulanmalıdır

Stoma oluşturulması, hastalığın tedavisi için yapılan cerrahi işlemin bir parçasıdır. Cerrahinin son aşamasıdır. Stomi, ileumun cilt seviyesinin 3-5 cm, kolunun ise 1-2 cm taşması gerekmektedir.

Stoma (Ostomi) İşleminin Riskleri Nelerdir?

Stoma işlemi sonrası oluşabilecek komplikasyonlar stomanın tipine göre farklılık gösterebilir. Bunlar;

  • Torbaya Çok Miktarda Sulu Gaita Gelmesi
  • Stoma çevresindeki cilt yapısında problemler oluşması
  • Stoma iskemisi (nekrozu) oluşma riski
  • Stomanın geri kaçması
  • Stoma fıtığı
  • Stoma sarkması
  • Stoma ayrılması gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir.

Stoma Sonrası Yaşam Kalitesi Bozulur Mu?

Hiçbir insan geçici bir süre de olsa vücudundan çıkan bir torba ile yaşamak istemez. Çoğu zaman ‘torba ile yaşayacaksam öleyim’ der. Kötü koku ve görünüm endişesiyle sosyal ortama girmek istemezler, dini görevlerini yapamamaktan endişe ederler. Bütün bunlar yaşam kalitesinin bozulması anlamına gelmektedir. Ancak geni geliştirilmiş torbalar, doğru stoma uygulaması ile bu endişeler boşa çıkabilir. Stoma, kişinin gün içerisinde yapacağı aktiviteler için bir engel, kısıtlama değildir. Ancak burada önemli olan nokta; işlem öncesi hastanın detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi, psikolojik olarak hazırlanmasıdır. Hasta, sağlığı için bunun şart olduğuna inanırsa problem büyük oranda ortadan kalkar, stoma ile birlikte yaşamaya alışmasıyla da yaşam kalitesi iyileşir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler