Anasayfa Tıbbi Birimler Nöroloji Status Epileptikus
Status Epileptikus Nedir?

Status Epileptikus Nedir?

Epilepsi nöbetlerinin 5-6 saniyeyi geçtiği halde durmaması ya da arada bilinç yerine gelmeden nöbetin tekrarlanması durumlarına status epileptikus denilir. Genelde 30 dakikadan uzun süren tekrarlayan nöbetler şeklinde etkili olur. Tedavide geç kalınması durumunda beyinde telafi edilemeyecek hasarlar meydana oluşabilme riski vardır. Modbidite ve mortalitesi yüksektir. Epilepsi hastalarının ölüm nedenlerinin %50’si bu hastalıktan kaynaklanmaktadır. Status Epileptikus hastalığı daha çok 1 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir.

Status Epileptikus Tedavisi

  • Tedavi kapsamında ilk olarak nöbet geçiren çocuğun solunumunun yeterince sağlanması gerekir. Bunun için hasta yan yatırılarak sekresyonları aspire edilir, yüz maskesi ile %100 oksijen verilir.
  • Hastada bradikardi, hipotansiyon bulguları varsa hipoksi ciddidir ve ventilasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Mümkünse iki damar yolu açılmalıdır.
  • Hastanın kan şekeri değerlendirilmeli, kan şekeri 3-5 dakikada bir kontrol edilmelidir. IV yolu açılmalı, IV yolu açılana kadar IO tercih edilmeledir.
  • Daha sonra ilaç tedavisine geçilmeli. İlk olarak benzodiazepinler tercih edilmeli. İkinci aşamada fosfenitoin, fenitoin, levatirasetam ve valporatın benzeri ilaçlara geçilmelidir.
  • Bün bunlara rağmen nöbet durmuyorsa sürekli midazolam infüzyonu, yüksek doz fenobarbital veya propofol kullanılabilir. Hastanın nöroloji konsültasyonu yapılım pediatrik yoğun bakımda takibi sürdürülür.
Nöroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Nöroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler