Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Stres, Göze de Zarar Veriyor

Stres, Göze de Zarar Veriyor

Bulanık görme, çift görme, göz ağrısı, kızarıklık, kaşıntı, yanma, gözde kuruluk, ışığa duyarlılık gibi hiçbir şikâyet yokken bile kişide görme kaybı yaşanabilir. Böyle bir durumda Santral Seröz Koryoretinopati (SSR) hastalığından söz edilebilir. Gözün makula bölgesinde sıvı birikimi olarak tanımlanan ve genellikle tek taraflı görme kaybına yol açan retinal bir hastalık olan SSR, hormonal faktörler veya immünolojik değişikliklerle ilişkili olabilir. Erkeklerde üç kat fazla görülen SSR gelişiminde “stres” ciddi bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Tedavi edilmediğinde görme kaybı kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Hiçbir Belirti Vermeden Gelişiyor

Sağlıklı gözler, yaşam kalitesini artırır. İyi göz sağlığı, günlük aktivitelerin, işin ve eğlencenin keyfini çıkarmaya yardımcı olur. Yeryüzünü keşfetmek, bilgi almak ve iletişim kurmak için önemli bir duyu organı olan gözde bazen hiçbir belirti olmadan kimi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların başında SSR geliyor. Erken teşhis ve tedavi yapılmadığında kalıcı görme kaybına neden olabilen bu hastalık göz sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

SSR’nin Risk Faktörleri Nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığa ilişkin “sigara kullanımı, yüksek tansiyon, travma, yüksek kortikosteroid kullanımı, hipertansiyon, orta yaş (30-50), yüksek miyopi, hamilelik ve stres” gibi risk faktörlerinden söz edilebilir. Uzmanlar, SSR’nin özellikle yoğun stres altında olan ve kan şekerini yükselten kortikosteroid kullananlarda görülme sıklığının daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Pek çok hasta tarafından “Strese bağlı görme noktasında sıvı birikimi” olarak da bilinen bu hastalık, her yaş grubunda görülebilir. Ancak 30-50 yaş arası erkeklerde daha sık rastlanılıyor. Bilimsel araştırmalar, erkeklerin kadınlara oranla en az 3 kat daha fazla risk taşıdığını gösteriyor.

Retinada Şişme Meydana Geliyor

Gözün arka kısmında yer alan retina tabakasının altındaki sıvı birikmesi nedeniyle oluşan Santral Seröz Koryoretinopati, retina dokusunda şişme ve dejenerasyona bağlı olarak görme yeteneğini bozuyor. Genellikle yavaş ve ağrısız bir seyir izleyen hastalığın tanı ve tedavisinde geç kalındığında görme kayıplarıyla sonuçlanabiliyor.

Bu Belirtiler Varsa Dikkat!

Farklı bulgularla kendini gösteren SSR’de dikkat çeken belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulanık ve bozulmuş görüntü
  • Görme alanında karartılar ya da lekeler
  • Renklerde solukluk ve görme netliğinde azalma

Bu semptomlar rahatsızlığın seyrine ve etkilenen göz alanına göre değişebilir. Genellikle bir gözü etkileyen Santral Seröz Koryoretinopati, istisnai hallerde iki gözde de fark edilebilir.

Etkileri Uzun Süre Devam Ediyor

Etkileri uzun süre devam edebilen hastalığın kronik hale dönüşmesi halinde mutlaka bir uzman tarafından tedavi edilmesi şarttır. Göz muayenesi ve çeşitli testler sonucu tanı konulan hastalık için ilaç ve lazer tedavisi uygulanıyor. Uzmanlar, yaşamın ışığı olan gözleri korumak için; sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesinin, stresten uzak durulmasının ve periyodik göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler