Anasayfa Tıbbi Birimler Genel Cerrahi Umblikal Herni
Umblikal Herni

Umblikal Herni

Halk arasında göbek fıtığı olarak bilinen Umblikal Herni, karın içi organ ve dokularının göbek deliği ve çevresinden fıtıklaşması hastalığıdır. Göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizasındaki bölgede meydana gelen fıtıklaşmalar Umblikal Herni sınıfına girmektedir. Göbek fıtıkları fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar olabilir.

Umblikal Herni (Göbek Fıtığı) Neden Olur?

Göbek çukurundaki kanal, doğumdan sonra göbek bağı düştükten sonra kapanır. Ancak bazı durumlarda tam olarak kapanmayabilir. Bununla birlikte karın duvarındaki en zayıf nokta olduğu için fıtıklaşmaya neden olabilir. Bebeklikte göbek deliği tam olarak kapanmadığı zaman bağırsaklar buradan dışarı çıkarak şişkinliğe neden olur. Bu durum özellikle prematüre doğumlarda veya düşük tehlikesi olan çocuklarda görülür. Karın duvarındaki bu açıklık doğumdan itibaren vardır ancak hemen farkedilmez. İlerleyen yaşlarla birlikte şişkinlik şeklinde kendini gösterir.

2 yaşından sonra 1.5-2 cm’den daha geniş olan göbek fıtıkları ameliyatla tedavi edilir. 4 yaşına kadar bu deliklerin kapanması gerekir. Kapanmaması durumunda göbek fıtıklarının tamamının ameliyatla düzeltilmesi gerekir.

Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

En büyük belirti, göbek çukuru etrafında ve çevresinde fındık şeklindeki et parçasıdır. Bu parça zamanla şiddetli ağrı ve sızılara neden olabilir. Belde ağırlaşma ve kramp hissi de en yaygın belirtilerdir.

Göbek Fıtığının Tedavisi

Göbek fıtığı, ameliyatla tedavi edilmektedir. Tedavide çok farklı cerrahi teknikler kullanılsa da günümüzde açık ve kapalı (laparoskopik) yöntemlerle tedavisi yapılmaktadır. Açık yöntemde fıtığın olduğu bölgeye dışarıdan bir kesi atılıp yama yöntemi ile ameliyat gerçekleştirilir.

Laparoskopik yöntemde karnın sol yan tarafından iki veya üç küçük kesi açılıp buradan karın içine girilir. Fıtık kesesi karın içerisinden boşaltılır, daha sonra bu bölge yama ile tamir edilir. Bu işlemlerde fıtığın büyüklüğüne göre değişen boyutlarda, bağırsağa yapışmayacak çift taraflı yamalar tercih edilmesi önemlidir.

Göbek Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bağırsaklarda tıkanma görülebilir. Bunun sonucunda kusma ve karın şişliği ve fıtık boğulması ortaya çıkar. Fıtıkta boğulma olursa acilen cerrahi müdahalede bulunulması gereklidir.

Genel Cerrahi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Genel Cerrahi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Genel Cerrahi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler