Anasayfa Tıbbi Birimler Nöroloji Vasküler Demans
Vasküler Demans

Vasküler Demans

Vasküler Demans Nedir?

Beyne kan sağlayan damarlarda kan akışındaki tıkanma veya anevrizma nedeniyle ortaya çıkan hastalığa denilir. Vasküler demans sonrası planlama yapma, yargılama, problem çözme, odaklanma, hafıza ve diğer düşünce süreçleriyle ilgili sorunlar ortaya çıkar.

Beyin damarlarında anevrizma veya tıkanma olması durumunda beyne kan akışı yetersiz kalır, bunun sonucunda da beyin ihtiyaç duyduğu oksijenden mahrum kalır. Bu da beyne kısa sürede zarar verebilir.

Vasküler Demansın Nedenleri Nelerdir?

Vasküler demansın en yaygın nedeni inmedir. Damarlardaki tıkanma veya anevrizma nedeniyle beyin bir süre kansız ve oksijensiz kalır. Bunun üzerine oksijen alamayan beyin hücreleri ölerek ilgili olan beyin kısmı zarar görür. Vasküler demansın bir başka nedeni de kronik hasar görmüş kan damarları ve travma sonrası beyin kanamasıdır.

Vasküler Demansın Belirtileri Nelerdir?

Beynin ön lobunda hasar varsa muhakeme yeteneği, içgüdü kontrolü ve konsantrasyon yeteneklerinde zafiyet doğmaktadır.

Şakak lobundaki hasarlar ise; unutkanlık, iletişim kurmada zorlanma, yeni şeyler öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır.

Hasarlar beynin daha derin bölgelerinde, en kılcal damarlarda bulunuyorsa hareketlerde yavaşlama, planlama yapma ve uygulamada sorunlara yol açmaktadır. Vasküler demans ortaya çıktıktan sonra kademeli olarak ilerleyebilir.

Vasküler Demans Tedavisi

Vasküler demans hastalığı sinsi ve yavaş gelişir ama aniden ortaya çıkar. Dolayısıyla hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Hastalığın tanısını bir anda konulamaz. Bir dizi testler, muayeneler, hasta ve yakınlarıyla yapılan konuşmalar sonucu tanı konulabilir.

Teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanır. Ancak bu tedavi zarar gören beyin hücrelerinin tedavisini mümkün kılmaz. Tedavi ile amaç, vasküler demansı ve etkileri yavaşlatmaktır.

Vasküler demans hastalığının tedavisine özel bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak Alzheimer hastalığı olan kişiler için kullanılan ilaçlar ile tedavi edilmektedir.

Demans tedavisinde yaşam tarzında yapılacak değişiklikler de önemlidir. Bunun için;

  • Günlük egzersizler
  • Taze sebze ve meyve tüketimi
  • Doymuş yağ oranı düşük diyet
  • Sigarayı bırakma
  • Tansiyonu kontrol altında tutma
  • Depresyon ve anksiyete ile mücadele etmek önemlidir.

Vasküler Demans Düzelir Mi?

Vasküler demansın her ne kadar tam tedavisi mümkün olmasa da hastalığı yavaşlatma ve etkilerini azaltma mümkündür. Bunun için erken tanı ve tutarlı tedavi önemlidir.

Vasküler Demans Hastaları Kaç Yıl Yaşar?

Vasküler demans tanısı konulduktan sonra 4-10 yıl arası yaşam süresi vardır. Bazı durumlarda 20 yıla kadar çıkabilmektedir.

Nöroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Nöroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Nöroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler