Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşlılıkta Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İnsan hayatının “ikinci baharı” olarak tanımlanan yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme; yaşlı bireylerin bağışıklık sistemini güçlendirmek, enerji seviyelerini artırmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için temel bir faktördür. Her yaşta yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan besin öğeleri birçok gıdadan elde edilir. Bu besin ögeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Proteinler
  • Yağlar
  • Karbonhidratlar
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Posalar
  • Su

Sağlıklı Beslenme Neye Göre Planlanmalı?

7’den 70’e her yaşta sağlıklı beslenme; bireyin cinsiyeti, yaşı ve kilosuna uygun şekilde planlanmalıdır. İleri yaşta et, süt yumurta, tahıl çeşitleri, taze sebze-meyve gibi farklı besinler ihtiyaç düzeyine göre tüketilmelidir. Uzmanlar ileri yaşlarda günlük ortalama bin 600 ile bin 650 kalorilik enerji alımının yeterli olduğunu ifade ediyor.

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Nasıl Elde Edilir?

Yaşlılıkta dengeli ve yeterli bir beslenme rehberi şu şekilde olabilir:

Sağlıklı Bir Diyet: Yaşlıların besin değeri yüksek dengeli bir diyet takvimi izlemeleri faydalı olacaktır. Bu doğrultuda bol miktarda sebze, meyve, tam tahıllar ve protein içerikli bir programın benimsenmesi doğru bir adım olabilir.

Kalsiyum ve D Vitamini: Yaşlılıkta bireylerin kemik sağlığı için vazgeçilmez olan kalsiyum gereksinimi artar. Yeterli kalsiyum temini kemik mineral kaybını azaltır. Bu yüzden kalsiyum içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri, badem ve somon gibi besinler tercih edilmelidir. D vitamini de kalsiyum emilimine yardımcı olur. Vücudun D vitamini ihtiyacı için her gün belirli bir süre güneş ışığından yararlanmak gerekir.

B12 Vitamini: Yaşlılarda sık görülüne B12 vitamini eksikliği sinir sistemi sorunlarına veya anemiye yol açabilir. Bu nedenle B12 vitamini bakımından zengin olan yumurta, tavuk, kırmızı et, balık ve süt ürünleri yeterli miktarda tüketilmelidir.

Antioksidanlar: Yaşlı bireyler serbest radikallerle mücadele eden antioksidanlar bakımından zengin olan renkli meyve ve sebzeler, kuru yemişler, çay gibi gıdalara ağırlık verebilirler.

Yaşlılıkta sağlıklı ve dengeli bir beslenme için bir diyetisyenin önerileri ışığında şu kurallar yaşam biçimi haline getirilebilir:

  • Öğün sayısı atlanılmamalı
  • Bol çeşit beslenme alışkanlığı edinilmeli
  • Doymuş yağlardan kaçınılmalı
  • Meyve ve sebzeye yönelmeli
  • Şeker ve tuz tüketimi azaltılmalı
  • Posalı gıdalar tercih edilmeli
  • Bol miktarda su tüketilmeli
  • Kalsiyum içerikli gıdalar önemsenmeli
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı
  • C vitamini ve yeterli demir alınmalı
Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler